In Oss zijn vier kinderen om het leven gekomen door een botsing tussen een elektrische bakfiets en een trein. Ook raakten een kind en een volwassene zwaargewond, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde voor half negen in de ochtend bij een bewaakte spoorwegovergang, vlakbij station Oss West. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend. Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoekers naar de plek gestuurd.

Producent Stint zwaar aangeslagen

Edwin Renzen, eigenaar van het bedrijf dat de Stint produceert, is zwaar aangeslagen door het ongeluk. “Ik heb er geen woorden voor. Dit is de ergste nachtmerrie voor ouders.” Zijn bedoeling was om door de komst van de elektrische bakfiets het verkeer rond scholen juist veiliger te maken.“Ik zag veel busjes rijden als de school was afgelopen en dat zag er heel onoverzichtelijk uit. Daar wilden wij juist iets aan doen, de situatie overzichtelijker maken. En dan gebeurt dit, met een Stint.” Het onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren wacht Renzen af, maar hij is daar nu nog niet mee bezig. “Nu ligt onze prioriteit alleen bij de ouders en de medewerkers van het kinderdagverblijf. Het is verschrikkelijk.”

In de bakfiets, een zogeheten Stint, zaten kinderen van een kinderdagverblijf. José de Jong, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland, geeft aan dat het belangrijk is om een Stint te leren besturen. "Je moet ermee leren rijden. Wij adviseren dat ook aan onze leverancier, maar verplichten dat niet. Ook zien en horen we vaak dat er stagiaires op rijden." In Nederland rijden 3500 van dit soort elektrische bakfietsen rond.

De Stint is een soort elektrische bolderwagen

Prorail spreekt van een inktzwarte dag. Het spoorbedrijf gaat, zoals bij ieder ander ongeluk, onderzoeken wat er precies is misgegaan.

Ook premier Mark Rutte heeft inmiddels gereageerd. Hij zegt diep geraakt te zijn door het drama in Oss.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.