Een meerderheid van de kinderdagverblijven wil zo snel mogelijk weer met een verbeterde versie van de Stint de weg op.

Begin oktober maakte de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, bekend dat de elektrische bolderkar niet de openbare weg op mag, zo lang er twijfels zijn over de veiligheid. Voor de kinderopvang betekent dit een enorme kostenstijging en ze hopen dan ook snel weer met de Stint te kunnen rijden.

Lees ook:

Nog steeds veel vertrouwen in de Stint

In de regio Utrecht moest kinderopvangorganisatie Topkids een alternatief vinden voor het vervoer van kinderen van en naar school. "We lopen nu met de groepen, hebben bussen gehuurd en ook een elektrische bakfiets aangeschaft. Maar dat kost ons wel maandelijks duizenden euro’s extra", zegt Mirella Saffrie, directeur van Topkids. Ze hoopt dat de elektrische bolderkar met wat aanpassingen snel weer veilig de weg op kan. "Met de Stint kan je overal makkelijk tussendoor en veilig dichtbij de school komen. Nu zijn we met bussen die je verderop parkeert zodat je met twinitig kinderen moet lopen langs een drukke weg. Dat maakt het toch een stuk onveiliger", zegt Saffrie.

Friesland Lease verhuurt zevenhonderd Stints aan ruim tweehonderd kinderdagverblijven. Directeur Jan Baljeu merkt dat er onder zijn klanten ook na het ongeluk nog steeds veel vertrouwen is in het vervoersmiddel. "We hebben bijna geen opzeggingen. De Stint heeft zichzelf ook bewezen, er zijn miljoenen ritjes goed gegaan en tot aan het ongeluk was er ook weinig twijfel bekend."

Weer terug bij af

Brancheorganisatie Kinderopvang heeft onderzoek onder haar leden gedaan naar de veiligheid rond het vervoer van kinderen. Een meerderheid van de ondervraagden geeft aan dat ze het nu minder veilig vinden dan met Stint. "Er is geen veilig alternatief voor de Stint. Nu het bedrijf achter de Stints faillissement heeft aangevraagd, zijn we weer terug bij af", aldus woordvoerder Rene Loman.

Morgen doet de rechtbank uitspraak in een kort geding dat is aangespannen door een kinderdagverblijf uit Almere tegen de minister vanwege het verbod. De organisatie wil weer met de Stint de weg op. De medewerkers van Topkids zijn daar morgen bij: "Wij gaan naar de zitting toe om te horen wat de uitspraak is en om de fabrikant van Stint te steunen", zegt Saffrie. Ook zijn een aantal betrokken een petitie gestart. Die is sinds gisteravond door meer dan 10.000 mensen ondertekend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.