De afhandeling van een crisis of ramp kan ook voor een burgemeester grote impact hebben, soms zelfs met gezondheidsklachten tot gevolg. Daarom moet het ambt worden behandeld als ‘verhoogd risico’, vindt onderzoeker Caroline Straathof.

Geestelijk verzorger Caroline Straathof deed onderzoek onder zeven burgemeesters die een ramp of crisis hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld het Stint-drama in Oss of de aanslag in Utrecht. Sommige burgemeesters ervaren klachten na de gebeurtenis, van heftige emoties tot lichamelijke klachten. Door het burgemeestersambt te bestempelen als 'verhoogd risico' wordt het makkelijker om hulp te zoeken na een ramp of crisis.

'Adrenaline giert door je lijf'

Bas Eenhoorn was burgemeester van Alphen aan de Rijn toen in 2011 Tristan van der V. in een winkelcentrum zes mensen doodschoot. "Op het moment dat je dat hoort, dan voel je je een topsporter, de adrenaline giert door je lijf. Je denkt 'nu mag er niets fout gaan.' Het voelde of ik een sprint moest volbrengen. Pas een aantal dagen later konden we even ademhalen en kijken van 'hoe gaan we dit doen?"

"Op dat moment sta je niet stil bij je eigen emoties", zegt Eenhoorn. "Het draait dan om de getuigen, betrokkenen en hulpverleners en wat ik dan meemaak... Ja, dat hoorde bij mijn functie vond ik."

info

Schietdrama Alphen aan de Rijn

Op zaterdag 9 april 2011 liep Tristan van der V. met een vuurwapen winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan de Rijn binnen. Nog voor hij binnen was verwondde hij al één persoon dodelijk en twee anderen zwaar. Eenmaal binnen liep van der V. schietend het winkelcentrum door, waarbij hij niemand ontzag. Getuigen vluchtten naar buiten en winkeliers sloten de deuren en luiken van hun winkel ter bescherming. Tristan loste 112 schoten en pleegde daarna zelfmoord. Zes mensen kwamen om, zestien mensen raakten zwaargewond.

Emotioneel

Eenhoorn geeft trainingen en lezingen en dan kwam het schietdrama ook wel ter sprake. En dat kostte Eenhoorn soms de nodige moeite. "Als we dan praatten over zakelijke dingen vroeg soms iemand: 'Burgemeester, hoe gaat het met u?' En ik weet nog het moment dat ik voor het eerst emotioneel werd daarvan. Ik moest even slikken en mezelf bij elkaar rapen voor ik kon zeggen 'ik weet het niet zo goed."

Hij ging zich afvragen wat er met hem aan de hand was. "Waarom was ik zo snel geraakt als iemand vroeg hoe het met mij gaat? Ik ben toen 180 graden gedraaid wat betreft mijn standpunt dat het bij de functie hoort."

Georganiseerde hulp het beste

Het drama in Alphen aan de Rijn is inmiddels 8 jaar geleden, maar Eenhoorn staat nog altijd open voor een gesprek met een hulpverlener. "We zijn nu acht jaar verder, ik lig er niet meer wakker van, maar als de optie er is om een gesprek aan te gaan dan zou ik dat wel doen." Eenhoorn vertelt dat hij kort na de aanslag veel baat zou hebben gehad bij hulp. Hij is dan ook voorstander van een regeling die burgemeesters nazorg biedt.

Vier van de zeven burgemeesters hebben aangegeven gebruik te willen maken van hulp. Ze denken dat georganiseerde, ongedwongen hulp het beste is, te beginnen met een gesprek met iemand die weet hoeveel impact zo'n gebeurtenis heeft. Mocht het nodig zijn, dan volgen meerdere gesprekken. Op dit moment zijn er nog geen plannen om zo'n regeling te starten en blijft het bij een onderzoek en advies van onderzoeker Caroline Straathof.