Onrust, angst en onzekerheid: in het Brabantse dorp Boekel heeft het coronavirus grote impact. Tot nu toe overleden er 9 mensen. We spraken een nabestaande, de burgemeester en een pastoor.

Gerards schoonvader Piet Donkers overleed op 84-jarige leeftijd door het coronavirus. Piet was een bekende in Boekel. Vroeger was hij wethouder en prins carnaval. Gerard: "Hij heeft zich zijn hele leven ingezet voor Boekel, was altijd positief."

Eén persoon tegelijk op bezoek

Piet Donkers had bloedkanker. Hij was bezig met zijn vijfde kuur. "Daardoor was hij zwak, en het coronavirus heeft hem genekt. Toen ging het heel snel. Hij voelde het aankomen en besloot dat hij niet gereanimeerd wilde worden."

De week voordat de oud-wethouder overleed mocht de familie alleen tussen 17 en 19 uur met één persoon tegelijk langskomen. "Dat was een drama. Mijn schoonmoeder zit in een rolstoel, iemand moet haar begeleiden, maar dat kon dus niet. Ik snap het wel, maar het is vreselijk dat je in je eentje dood ligt te gaan. Het is een hard gelag als je in deze zware tijd ernstig ziek bent."

Lees ook

straat boekel
Bron: EenVandaag
Het is rustig op straat in Boekel

Elkaar vasthouden door de telefoon

Ook Pierre Bos is aangeslagen door de situatie in Boekel. Hij is al 11 jaar burgemeester van het dorp. "Boekel voelt voor mij als een gezin. Het virus heeft een flinke impact op ons allen." De burgemeester kent alle 9 overledenen. "Het komt zo heel dichtbij." Hij houdt contact met de nabestaanden via de telefoon en e-mail. "We houden elkaar vast door de telefoon."

Boekel heeft een sterk verenigingsleven met veel contact tussen de mensen. Dat kan weleens geleid hebben tot verspreiden van virus, denkt Bos.

Kleine afscheidsdienst

Als er geen coronacrisis was geweest, zou de afscheidsdienst van oud-wethouder Piet Donkers in een bomvolle kerk hebben plaatsgevonden. Dat weet schoonzoon Gerard zeker. "Nu waren er slechts 20 mensen aanwezig. We zaten ver uit elkaar. Gelukkig was het wel mooi."

Omdat een afscheidsdienst met veel mensen niet mogelijk was, maakte de familie een uitgebreid bidprentje, met daarop Piets levensloop.

John pastoor
Bron: EenVandaag
Pastoor John van de Laar

'Alles is anders nu'

John van de Laar is pastoor in Boekel en 5 andere dorpen in de omgeving. Hij heeft het heel druk met alle begrafenissen vanwege het virus. "Alles is anders nu. Lichamen worden niet meer thuis opgebaard. In het crematorium moeten de gasten buiten wachten. Bij uitvaartdiensten in de kerk mogen maximaal 30 mensen zijn, op minstens 1,5 meter van elkaar. Er is geen misdienaar bij."

Pastoor van de Laar ziet dat mensen het moeilijk hebben. "Er is geen ontmoeting mogelijk. Ik mail en bel met de mensen, zie zelf ook niemand. Uitvaartdiensten worden nog wel opgedragen, maar dan zonder publiek en uitgezonden via internet. Ze worden wel erg goed bekeken."

Uitlegvideo: waarom het coronavirus écht geen normaal griepje is

"Het is toch gewoon een griepje?" Hoe langer het coronavirus onder ons is, hoe minder die vraag gesteld wordt. Want nu is wel duidelijk: het virus is geen normale griep. Verslaggever Tom van 't Einde zet op een rij hoeveel erger het coronavirus is.

'Je bent dichtbij, maar door alle verpakking ook op afstand'

Als priester verleent van der Laar ook het sacrament van de zieken, de ziekenzalving. Maar het bedienen gaat bij coronapatiënten ook anders.

"Ik heb dat meegemaakt in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Je moet in een speciaal pak met mondkapje en bril op. Er mag geen geen zalf op je vinger, dat moet met een wattenstaafje. Heel bizar. Je bent dichtbij, maar door alle verpakking ook op afstand."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp