Uit onderzoek van TNO blijkt dat de Stint vanaf de introductie onveilig is geweest. "De overheid is in mijn beleving mede aansprakelijk", zegt letselschade-expert Yme Drost over het noodlottige ongeval in Oss.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) maakte bekent dat de Stint in zijn huidige vorm niet meer de weg op kan. Dat kan alleen als er aanpassingen aan de Stint zijn gedaan.

Verkennend onderzoek

"In mijn beleving is de overheid mede aansprakelijk voor het ernstig ongeval. Dat is een harde bevinding, maar als we de beschikking van 1 oktober dit jaar van de minister lezen blijkt dat bij het eerste verkennend onderzoek al onveilige aspecten naar voren komen. Dat had ook in 2011 gevonden kunnen en moeten worden", zegt Drost. Ook de fabrikant kan volgens hem aansprakelijk gesteld worden voor het ongeval met de Stint.

De Stints werden op 1 oktober van de weg gehaald nadat bij een ongeval met het voertuig in Oss vier kinderen waren omgekomen. Uit een eerste onderzoek bleek dat er "potentiële veiligheidsrisico's" waren. Er zouden zich problemen met de rem en het gas kunnen voordoen.

'De overheid is mede-aansprakelijk voor ongeval in Oss', zegt letselschade-advocaat Yme Drost.

Ondeugdelijk werk

Volgens TNO is de Stint vanaf de introductie onveilig geweest. Bij de invoering in 2011 is het voertuig 'veel lichter' getoetst, vertelt Van Nieuwenhuizen. Het ging er destijds vooral om nieuwe voertuigen een kans te geven op de weg te komen.

"Ik vind dat jij als toezichthoudende instantie kennelijk ondeugdelijk werk aflevert bij de keuring van de Stint. Er zijn zo veel mensenlevens mee gemoeid dat het bijzonder ernstig is", zegt de letselschade-expert.

Signaal afgeven

De Stint is op alle zes de veiligheidsaspecten die TNO onderzocht als onveilig bevonden. Het voertuig heeft onder andere een veel te lange remweg.

Drost zou wanneer hij een zaak als deze zou behandelen de overheid mede aansprakelijk stellen. "Als ik naar het hele dossier kijk en naar wat er is gebeurd, dan zou ik een signaal moeten afgeven en ook de overheid aansprakelijk moeten stellen voor dit drama."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.