De stint is niet veilig om personen mee te vervoeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) mag de elektrische bolderkar in de huidige vorm niet de weg op.

Dat kan alleen als er een aantal aanpassingen aan de stint wordt gedaan. Van Nieuwenhuizen schakelde TNO in na een ongeluk met een stint in Oss waarbij op 20 september vier kinderen omkwamen. Uit een eerste onderzoek was al gebleken dat de kar "potentiële veiligheidsrisico's" kende.

Vanaf introductie onveilig

Minister van Nieuwenhuizen zegt geschrokken te zijn, nu blijkt dat de elektrische bolderkar stint vanaf de introductie onveilig is geweest.De minister kan niet zeggen wanneer de stint weer mag gaan rijden. Ze verwijst naar de fabrikant, die allerlei aanpassingen zal moeten uitvoeren. "Het is een hele vervelende boodschap, maar veiligheid staat voorop."

Bij de invoering in 2011 is het voertuig "veel lichter" getoetst, constateert de bewindsvrouw. Het ging er destijds vooral om nieuwe voertuigen een kans te geven op de weg te komen. Zelf wil ze uiterlijk begin februari met een aangepaste lijst voorwaarden komen waaraan voertuigen als de stint moeten voldoen.

Problemen met de rem

Volgens het onderzoeksinstituut zijn er problemen met de rem van de stint en de lengte van de remweg. De onderzoekers constateren ook problemen met de gashendel. "Er treedt een onbeheersbare versnelling op als de nuldraad van de gashendel losraakt."

Van Nieuwenhuizen zegt te begrijpen dat het besluit vervelende gevolgen heeft voor de gebruikers, vooral de kinderopvangsector. Maar de veiligheid staat volgens haar voorop.

Overleg met kinderopvangbranche

De minister organiseert op korte termijn een gezamenlijk overleg met de kinderopvangbranche en de SWOV. Daarin zal zij hen uitnodigen om een plan van aanpak te maken voor veilig gebruik van bijzondere bromfietsen, zoals de stint.

"Er kan gedacht worden aan veilige routes tussen scholen en kinderopvanglocaties. Ook de mogelijkheid van het verplicht organiseren van een rijopleiding wordt daarin meegenomen", schrijft het ministerie.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.