De Stint mag waarschijnlijk toch weer de weg op. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft de Tweede Kamer laten weten dat ze 'voornemens' is de Stint weer toe te laten op de openbare weg. Eigenaar Edwin Renzen van het bedrijf kan het nog niet geloven.

Renzen is opgelucht als we hem bellen over het nieuws: "Het zou heel fijn zijn als de vernieuwde Stint terug de weg op mag." In oktober 2018 werd de Stint van de weg gehaald na een fataal ongeluk op een spoorwegovergang in Oss met de elektrische bakfiets. Sindsdien probeert Renzen het vervoermiddel voor de kinderopvang weer de weg op te krijgen.

Voorwaarden nog onduidelijk

"Ik ben verbijsterd dat de BSO-bus nu toch de weg op mag, ik geloof het nog niet helemaal." Hij had van het ministerie wel gehoord dat er iets aan zat te komen, maar wist niet dat dit het nieuws zou worden. "Ik heb ook nog geen beschikking gezien, dus ik weet ook niet niet onder welke voorwaarden we terug de weg op mogen."

Directeur Edwin Renzen van Stint Urban Mobility
Bron: EenVandaag
Directeur Edwin Renzen van Stint Urban Mobility

De opvolger van de Stint is een paar keer afgekeurd. Renzen zei eerder deze week nog dat het einde van zijn bedrijf in zicht was, omdat de politiek maar geen besluit nam over een terugkeer op de weg van het vervoermiddel voor de kinderopvang. Toen de Stint verdween, reden er zo'n 3000 rond. Een vernieuwde versie was al goedgekeurd door de RDW, maar de minister liet in juli weten dat er nog aanvullend onderzoek nodig was. Dat was een tegenvaller voor zowel Renzen als de kinderopvangbranche.

Lees ook

Lastig om alternatief te vinden

De Kamer gaf eerder al aan de Stint graag weer op de weg te zien omdat het veel wordt gebruikt door kinderopvanglocaties. Die zitten met extra kosten omdat ze de Stint niet mogen gebruiken. Het vervoersmiddel werd na het ongeluk van de weg gehaald omdat er zich onder meer problemen met de rem en het gas konden voordoen.

Voorzitter Emmeline Bijlsma van de Brancheorgansiatie Kinderopvang zei begin deze week nog: "Als de minister denkt: ik wil dit voertuig niet terug op de weg, had ze dat eerder moeten zeggen. Dan hadden we het debat kunnen voeren, maar nu verschuilt ze zich al jaren achter procedures en processen. De minister zegt dat het haar gaat om de veiligheid, maar het resultaat is eigenlijk minder veilig."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.