Iedere dag duikt EenVandaag in de wereld van morgen. Met innovaties en uitvindingen die de wereld en ons leven de komende tijd gaan veranderen. NRC-journalist Wouter van Noort verbleef de afgelopen dagen in het Zwiterse Davos bij het 'World Economic Forum'. Wereldleiders, CEO’s en topwetenschappers ontmoeten elkaar daar. Het ging over een speech van Donald Trump, maar ook over technologie. Cryptovaluta, blockchain, genetica: alles kwam voorbij.

Innovatie is een groot thema in Davos. "Dat kun je wel zeggen", zegt Van Noort, "Het draait hier de helft van de tijd om technologie. Als je luistert naar de speeches van de grote wereldleiders: ze hebben het over de invloed van data en techmonopolies die steeds groter worden."

Genetische technologie is een van de onderwerpen die expliciet op de top besproken werden. "Wetenschappers worden er steeds beter in om genen te lezen en te veranderen", zegt de NRC-journalist. Zo kunnen eigenschappen van de ene soort in de toekomst mogelijk op een andere soort worden overgezet. Zodat eigenschappen van vissen op gewassen kunnen worden overgedragen.

Er werd in Davos gespeculeerd over vele voorbeelden. Van Noort: "Een wetenschapper van het Massachusetts Institute of Technology had het over het transplanteren van anti-vrieseigenschappen van vissen rond de poolzeeën naar gewassen. Zodat aardappels bestand kunnen worden tegen vorst." Er zijn meer voorbeelden. "Een ander had het over koraal in de oceaan. Je kan genetische eigenschappen van de ene soort koraal overzetten naar de andere zodat ze bestand raken tegen de sterke temperatuurschommelingen," aldus Van Noort.

Niet alleen optimisme

Er heerst niet alleen optimisme in het Zwitserse bergoord. "Het is nooit een hele vrolijke boel hier", vertelt Van Noort. "Er waren hier ook heel veel zorgen. Nieuwe technologie, dat is zeker niet neutraal. De beloftes die er een tijd geleden waren over internet, dat alles democratischer zou worden, het blijkt toch wat anders te zijn. De macht van technologiebedrijven bijvoorbeeld blijkt een probleem te worden. Nieuwe technologie leidt tot verwondering over wat er kan, maar kan ook voor slechte dingen gebruikt worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.