Iedere dag duikt EenVandaag in de wereld van morgen. We bespreken innovaties en uitvindingen die de wereld en ons leven veranderen. Ralf Bodelier, de leider van World's Best News vertelt vandaag over 'huidapps'. Deze hebben namen als 'Dermcheck' en 'sunZapp' en kunnen de gezondheidszorg aanvullen, bijvoorbeeld op plekken waar een dokter niet direct beschikbaar is.

Ook op plekken zonder internetverbinding kunnen de apps van belang zijn: sommigen zijn offline ook beschikbaar. Bodelier vertelt wat de verschillende apps kunnen bijdragen. "Zelf heb ik wat gespeeld met de Skin-app van de Nederlandse Leprastichting. Je herkent met die app tropische ziektes met huidsymptomen, waaronder natuurlijk lepra, maar ook huidkanker."

Wanneer mensen last hebben van uitslag, pijn of andere symptomen op hun huid, kunnen gezondheidswerkers de app gebruiken en verschillende vragen invullen. "Stel dat een patiënt iets vreemds heeft op zijn hand, dan tik je op de plattegrond de hand aan en je krijgt een serie van dertig indicaties zoals pijn, jeuk, een brandend gevoel, bulten, droge huid of een zwelling. Je tikt de symptomen aan en er rolt een diagnose uit: herpes, eczeem, noem maar op. Daarbij krijg je een foto van de aandoening waarmee je kunt controleren of je op het goede spoor zit. Vervolgens tik je dan 'behandeling' aan: van pijnstilling tot een hiv-test", legt Bodelier uit.

De app is erg toegankelijk, en kan ook in derdewereldlanden veel bijdragen, vertelt Bodelier ook. "Gezondheidswerkers in Afrika hebben de app binnen een dik uur helemaal onder controle."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.