Iedere dag duikt EenVandaag in 'de wereld van morgen', over innovaties en uitvindingen die de wereld en ons leven de komende tijd zullen veranderen. Vandaag vertelt wetenschapsjournalist Jop de Vrieze, schrijver van het boek ‘Allemaal Beestjes’, over een nieuwe darmpil.

Het gaat om een pil van grofweg 1 centimeter dik en 2,5 centimeter lang die in je darmen kan meten welke gassen aanwezig zijn. "Hij kan je scheten analyseren voor je ze hebt gelaten", zegt de wetenschapsjournalist, "De pil meet zuurstof, waterstof en koolstofdioxide." Deze gegevens stuurt de 'slimme pil' naar een apparaat dat zich buiten het lichaam bevindt. "Onderzoekers kunnen via een app zien wat er gebeurt", zegt De Vrieze. Na één of twee dagen verdwijnt de pil met je ontlasting weer naar buiten. 

Hulp bij prikkelbare darm en ziekte van Crohn

"Darmkwalen zoals het prikkelbare darmsyndroom en de ziekte van Crohn leveren bepaalde gaspatronen op. Dat wordt nu op niet zulke prettige manieren onderzocht. Deze pil kan dat veranderen", vertelt De Vrieze. Met de pil kan bijvoorbeeld preciezer worden gekeken welk soort eten wel of niet werkt voor iemand met darmklachten. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen profiteren van de kennis die de pil opdoet. 

Het duurt volgens De Vrieze nog wel een paar jaar eer de pil beschikbaar is. Eerst moet deze nog op een grotere groep mensen worden getest. "Ze hebben de pil op zes mensen getest en op varkens. De varkens hapten veel lucht in." Dat was volgens De Vrieze niet zo'n succes. "Je moet niet als een varken gaan eten, want dan wordt de meting verstoord."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.