Iedere dag duikt Radio EenVandaag in de wereld van morgen. We bespreken innovaties en uitvindingen die de wereld en ons leven de komende tijd gaan veranderen. Vandaag: een ultralicht materiaal dat kogels tegen kan houden. Dieuwertje Kuijpers is defensie-expert voor Follow the Money en legt uit.

Soldaten moeten vaak met een zwaar kogelwerend vest op. Dat pantser wordt in de toekomst een stuk lichter. En heel dun: twee atomen dik. Dat kan door twee lagen grafeen opeen te persen. Het gaat om koolstofatomen die in een soort kippengaaspatroon worden gerangschikt en dan ‘wordt het zo sterk als diamant’, zegt Kuijpers.

Dit zou niet de eerste legeruitvinding zijn die ook in het dagelijks leven wordt toegepast. "Er zijn al heel veel uitvindingen gedaan waar we wat aan het hebben in het dagelijks leven. Denk aan duct-tape, GPS en het internet: dat is oorspronkelijk vanuit het leger ontwikkeld om een veilig communicatiemiddel te hebben", zegt Kuijpers.

Grafeen

Wat kun je met grafeen doen voor de consumentenmarkt? Kuijpers: "Het is ook interessant om computerchips mee te maken. Niet alleen omdat het flexibel is, maar ook omdat het tegen hoge temperaturen bestand is. Het kan ook het internet sneller maken op de lange termijn. Dat zijn toepassingen die mogelijk zijn op basis van computersimulaties en experimenten. Maar de praktische toepasbaarheid, daar is nog wel een paar jaar doorontwikkeling voor nodig."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.