Iedere dag duikt EenVandaag in 'de wereld van morgen'. Met innovaties en uitvindingen die de wereld en ons leven de komende tijd gaan veranderen. Wetenschapsjournalist Krijn Soeteman vertelt over een nieuwe supercomputer, die er binnenkort aan zit te komen.

Dit weekend berichtte EenVandaag over een supercomputer in Westerbork. Dat apparaat heet ARTS en kan één ding heel goed, namelijk het opvangen van bepaalde lichtflitsen. Een andere supercomputer heet Cartesius, staat in Amsterdam, en heeft nóg meer functies. Maar deze is aan vervanging toe. 

Soeteman: "De nationale supercomputer, daar moet elke zes jaar een nieuwe versie van komen. In principe wordt hij elk jaar en beetje geüpgraded, maar op een gegeven moment moet je echt een nieuwe maken." En dat staat nu te gebeuren. De computer kan verschillende taken vervullen, stelt Soeteman: "Hij kan eigenlijk alles berekenen. De computer in Westerbork kan één ding heel goed en de rest niet. Deze kan heel veel dingen. Zoals meerekenen aan veel wetenschappelijk onderzoek in Nederland."

Top van de wetenschap

De computer zorgt ervoor dat we mee kunnen blijven draaien in de top van de wetenschap, zegt de wetenschapsjournalist. De naam van de nieuwe supercomputer, de vervanger van Cartesius, is nog niet bekend.

De nieuwe computer hoeft niet de snelste ter wereld te zijn, stelt Soeteman: "In de grote supercomputer 'Top 500' staan we altijd een beetje in de middenmoot. Ze worden gebouwd om wat ze moeten doen: ons helpen en niet de beste of de snelste zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.