Iedere dag duikt EenVandaag in de wereld van morgen. Welke innovaties gaan onze wereld veranderen, of doen dit op dit moment al? Nederland vergrijst en de vraag naar zorg neemt toe. Om ouderen ook thuis zorg en veiligheid te kunnen bieden bedacht Martine Bal de Care Watch: het zorghorloge voor ouderen.

Spraakverbinding

Het horloge is volgens Martine Bal een combinatie tussen een normaal horloge en een zorgknop. De Care Watch wordt volgens Bal minder snel vergeten en biedt daardoor meer bescherming. Het horloge biedt verschillende functies aan: "Met de Care Watch kan je verschillende parameters monitoren. De hartslag en temperatuur kan worden opgemeten en er zijn val sensoren. Gebruikers kunnen ook ten alle tijden op een noodknop drukken, dan komt er een real-life spraakverbinding met een hulpverlener tot stand."

Personaliseren

Het horloge valt te personaliseren: "Je kan er zelf voor kiezen of de Care Watch moet piepen of trillen. Als je slechtziend bent dan is het handig om te kiezen voor een gesproken boodschap. Dit kan je in je eigen profiel aanpassen. Je kan zelfs kiezen tussen bijvoorbeeld geluiden, trillingen, lichten of een combinatie daarvan."

Het idee voor de Care Watch komt van het platteland. "In onze omgeving van Noord-Nederland komt veel vergrijzing voor. Jongeren trekken weg en ouderen blijven achter. Er moet een mogelijkheid zijn voor ouderen om nog lang veilig en zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen", aldus Bal.