Iedere dag duikt EenVandaag in de wereld van morgen. We bespreken innovaties en uitvindingen die de wereld en ons leven veranderen. Vandaag vertelt Thomas Paulen, over zijn ontwerpbureau: VanBerlo in Eindhoven. Het bureau werkt aan innovaties waarbij techniek op een praktische manier wordt gebruikt en werd vorig jaar uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland. De Volkskrant noemde het bedrijf: 'Willie Wortels met realiteitszin'.

Thomas Paulen wilde al op zijn twaalfde ontwerper worden. "Er zijn jongens die brandweerman wilden worden. Ik wilde uitvinder worden", vertelt hij. En dan niet zo’n verdwaasde Willie Wortel op een zolderkamer, maar een man die praktisch nut heeft. De verbindende factor zijn tussen techniek en de consument, dat is zijn doel.

Een stapje verder

"Wij vinden de combinatie tussen wat technisch mogelijk is en waar je de wereld een stapje verder mee helpt belangrijk", zegt hij, "Het begint dat je in een gebruikssituatie gaat kijken: wat gebeurt hier nu eigenlijk en denkt hier kan ik wat mee."

Een nieuwe kinderstoel, koffieautomaat of een defibrillator: allemaal behoren ze tot de apparaten waar VanBerlo aan werkt. De AED oftewel defibrillator werd ook aangepakt. Paulen: "Wat vaak fout gaat is dat mensen wel aan de slag gaan met hartmassage en de defibrillator, maar ze vergeten 112 te bellen."

De AED werd aangepast. "De haak waar hij aan hangt is een knop en als je op die knop drukt, wordt 112 gebeld." Ook tijdens het gebruik werd het één en ander aangepast, stelt Paulen: "Je wordt door het proces heen begeleid. Er wordt een folie op de borst van de patiënt gelegd dat met lichtsignalen aangeeft wat het ritme is om te masseren."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.