Als President van de Verenigde Staten heb je uiteraard een streepje voor op het gewone volk. Maar het verzoek van Donald Trump aan het Guggenheim Museum in New York o, een echte Vincent van Gogh in bruikleen te krijgen, ging de museumdirectie een stapje te ver. Trump wilde het schilderij 'Landschap met sneeuw' van Van Gogh uit 1888 graag lenen om op te hangen op de slaapkamer van Melania Trump. Alleen: het museum wilde dat schilderij niet kwijt.

In plaats van een Van Gogh boden ze de president een ander kunstwerk aan van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, getiteld ‘America’. Geen schilderij, maar een wc-pot van 18 karaats goud. Die is beschikbaar "mocht de First Lady interesse hebben om die in het Witte Huis te installeren", schrijft de curator van het museum in een reactie op het verzoek.

De pot was onderdeel van een expositie die liep tot september. Hij stond op de vijfde verdieping van het museum, waar bezoekers hem ook daadwerkelijk konden gebruiken om er hun behoefte in te doen. Of Trump op het aanbod van het Guggenheim in wil gaan, is nog niet duidelijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.