Sinds donderdag mogen de ouders van Melania Trump zich officieel Amerikaans staatsburger noemen. Dat is gelukt door gebruik te maken van een immigratieprogramma dat hun schoonzoon, president Donald Trump, juist zo hekelt. “Amerika reageert verbaasd”, valt Amerika-kenner Willem Post op.

Viktor en Amalija Knavs komen uit Slovenië en maakten gebruik van een immigratieprogramma dat buitenlandse familieleden van volwassenen Amerikanen de kans geeft om naar de VS te komen. Trump hekelt dit soort 'kettingmigratie', zoals hij het zelf noemt. Op Twitter zegt hij dat'kettingmigratie onmiddellijk moet stoppen. Mensen nemen hun familie mee en die kunnen slecht zijn. Niet acceptabel.'

'Politiek hypocriet, juridisch acceptabel'

Trump zelf heeft nog niet gereageerd, maar volgens Amerika-kenner Willem Post zal Trump het afdoen als: 'We hebben nou eenmaal dit verschrikkelijke systeem, maar mijn ouders hebben zich keurig aan de wet gehouden.' "Dat is een voordeel bij een verschrikkelijk systeem, zou Trump zeggen. Dus het is politiek hypocriet en juridisch waterdicht. Maar hij zal blijven herhalen dat het keurige mensen zijn."

Toch zit er volgens Post nog een 'addertje onder het gras'. "Je moet vijf jaar in Amerika wonen om echt staatsburger te worden. De advocaten van Melania zeggen dat ze zich aan alle voorschriften hebben gehouden, maar dat moet nog verder worden onderzocht. Wordt vervolgd dus."

Inburgering Maxima ging in no-time

Op 17 mei 2001 vroeg koniging Maxima het staatsburgerschap aan. In zeven werkdagen is Maxima 'Nederlander' geworden, terwijl dit normaal een half jaar duurt. Nederland verwonderde zich over hoe snel de procedure destijds ging. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.