Het kabinet kondigt vanavond een nieuwe ronde versoepelingen aan. Restaurants en bioscopen gaan weer open, maar voormalig hoofd van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens waarschuwt: "Blijf voorzichtig, het virus is nog lang niet weg."

We mogen volgende week hoogstwaarschijnlijk weer meer. Restaurants mogen binnen weer gasten ontvangen en musea en bioscopen gaan weer open. Er gelden nog steeds beperkende maatregelen maar de stemming is positief. Toch zijn er zeker kanttekeningen te plaatsen bij deze nieuwe versoepelingen, zegt oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens. Bronnen aan de NOS melden de versoepelingen die voorzien waren voor 21 juli al naar 30 juni gaan. Je zou dan onder andere weer met 8 personen bij elkaar mogen komen.

'Op het randje lopen'

"Het is best risicovol beleid van het kabinet want Nederland heeft nog steeds een van de hoogste besmettingsniveaus in Europa", zegt Schellekens. "Het virus is echt nog hartstikke aanwezig dus het signaal van de overheid moet niet zijn dat we alles los kunnen laten."

Schellekens vertelt dat de besmettingsniveaus in ons land drie keer hoger zijn dan in Duitsland en dubbel zo hoog als in Engeland: "Daar zijn ze heel terughoudend terwijl wij gewoon door versoepelen. Het is echt lopen op het randje." Hij roept mensen dan ook op hun gezonde verstand te gebruiken en niet de grenzen op te zoeken.

Lees ook

Indiase coronavariant

De oud-hoofdinspecteur begrijpt de blijdschap maar zegt dat er naast de besmettingscijfers nog andere factoren zijn om in de gaten te houden. Zo heeft de coronavariant die in India werd aangetroffen inmiddels ook Nederland bereikt. "Het aantal besmettingen daarmee is nu nog gering in Nederland maar dat zou wel exponentieel kunnen gaan groeien."

In delen van Australië en Engeland worden daarom al extra maatregelen genomen. "Die Indiase variant schijnt al eerder besmettelijk te zijn en lijkt zich sneller te verspreiden", vertelt Schellekens. "Dat is riskant, zeker nu een grote groep mensen nog niet gevaccineerd is."

'Long covid niet onderschatten'

De grote groep mensen die nog niet gevaccineerd is baart de oud-hoofdinspecteur zorgen: "We gaan nu wel versoepelen maar de meeste mensen onder de 50 jaar zijn nog niet gevaccineerd en het virus heeft daar dus vrij spel." 50-minners denken volgens Schellekens soms dat corona voor hen maar een griepje is, maar hij vertelt dat het virus ook voor hen ernstige gevolgen kan hebben.

"We zien nu steeds meer veertigers en vijftigers die in het ziekenhuis belanden, omdat zij nog niet zijn gevaccineerd." Maar het is volgens Schellekens ook belangrijk om niet alleen naar de ziekenhuisopnames te kijken: "Het probleem van long covid wordt door het kabinet nu genegeerd, terwijl het zeer ernstig is. Zo'n 10 tot 15 procent houdt na een corona-infectie last van bijvoorbeeld concentratieproblemen of extreme moeheid. Dat moet je niet onderschatten."

Lees ook

Ook in het najaar voorzichtig blijven

Ook voor na de zomer is volgens Schellekens voorzichtigheid geboden. "We verwachten dat het besmettingsniveau na zomer ongeveer hetzelfde zal zijn als in juli vorig jaar. Toen hadden we zo'n tweehonderd besmettingen per dag. Maar de vraag is hoe we dat zo laag houden." Om dat te bereiken moeten we volgens Schellekens twee dingen doen: vaccineren en uitbraken indammen.

"Als we actief blijven vaccineren zouden we na de zomer op een vaccinatiegraad van 70 procent zitten, maar die spreiding is niet gelijkwaardig", vertelt Schellekens. In sommige wijken kan de vaccinatiegraad dan bijvoorbeeld 95 procent zijn, terwijl die in andere slechts 30 procent is. "Met een vaccinatiegraad van 50 procent of lager kunnen brandhaarden ontstaan, daar moeten we echt voor waken."

'Vaccinatiebussen naar winkelcentra'

Om te zorgen voor een hoge vaccinatiegraad in alle wijken moet de overheid volgens Schellekens mensen actief gaan opzoeken. "In Engeland gebruiken ze bijvoorbeeld vaccinatiebussen om naar de mensen toe te gaan." Hij zegt dat ook Imans daarbij betrokken kunnen worden omdat de vaccinatiegraad in wijken met veel migranten vaak laag is, of dat dit soort vaccinatiebussen naar winkelcentra toe zouden kunnen gaan. "Je moet echt iedereen vaccineren die dat wil."

Schellekens roept het kabinet op om met een goed plan te komen voor dit najaar. "Hoe gaan we mensen bereiken en nieuwe brandhaarden indammen? Als we dat niet doen dan kan ook dit najaar nog een grote druk op de ziekenhuizen ontstaan."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.