Heb jij het gemist, een film kijken op groot scherm? In dat geval heb je geluk: de bioscopen gaan weer open. Een paar films zijn online al vertoond, maar er ligt nog aardig wat op de plank. Dit kunnen we de komende tijd bekijken.

Aanbod was er de afgelopen maanden genoeg via de vele streamingdiensten, maar thuis achter de buis is toch anders dan neerploffen in een bioscoopstoel. Filmjournalist Nico van den Berg kan dat beamen. Hij bezocht in Eye in Amsterdam vandaag zijn eerste persvoorstelling sinds afgelopen december.

'Anders dan op tv'

De afgelopen maanden moest Van den Berg screenings van films thuis bekijken, vertelt hij. "Dezelfde film is in de bioscoop anders dan op tv", vindt hij. "Je wordt bijvoorbeeld niet afgeleid door de telefoon die thuis meestal naast je ligt. In die bioscoop staat die gewoon uit." Heerlijk vond hij het, om weer echt naar de film te gaan.

En dat is straks, als het goed is, mogelijk voor iedereen. Dit uitje ziet er wel nét anders uit dan voor corona. Zo mogen er maximaal 30 bezoekers in een zaal zijn en moet je natuurlijk 1,5 meter afstand houden. Het is in veel bioscopen wel mogelijk om een drankje en popcorn te halen.

Lees ook

'Na zonneschijn weer regen'

Directeur Ron Sterk van Vue Cinemas kan in elk geval niet wachten tot hij de geur van popcorn weer ruikt: "Zoals de zomer gaat beginnen, zo voelt het voor ons ook om na een lange periode van sluiting weer open te gaan."

Het mooie weer, iets wat niet goed past bij een bioscoopbezoek, neemt hij dan ook voor lief. "Na regen komt zonneschijn, maar na zonneschijn komt ook weer regen." Sterk gaat ervan uit dat het publiek de bioscopen heeft gemist, en zeker weer langskomt.

Genoeg keuze

Volgens Sterk is er genoeg keuze, voor elke doelgroep is er wel een film. "Sommige liggen al een jaar op de plank." Een enkele is al getoond op Netflix, maar het merendeel kun je de komende weken en maanden terugzien in de bios.

Dit merken ze ook bij Filmhuis Bussum, waar voornamelijk onafhankelijke films worden getoond. "Er is heel veel aanbod", vertelt directeur Janine Beulink. "We kunnen twintig verschillende titels draaien en hebben maar twee zalen. We moeten dus hele moeilijke keuzes maken welke we wel en niet gaan draaien."

Lees ook

info

Deze films komen eraan de komende tijd

Wat opvalt is dat er de komende tijd veel Nederlandse films te bewonderen zijn zoals De Slag om de Schelde, Bon Bini: Judeska in da House, De Luizenmoeder, Zwaar Verliefd en Soof 3. De grotere internationale films laten nog iets langer op zich wachten.

Deze films draaien vanaf 5 juni:

Deze films komen later in juni uit:

Deze films kun je later dit jaar verwachten:

Zo gingen de bioscopen na de eerste lockdown weer open:

Een film kijken op anderhalve meter, zo werkt dat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.