SGP-kiezers staan niet achter het plan van hun partij om ouders een eenmalige bonus van 1000 euro te geven bij de geboorte van hun vierde kind. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 700 SGP-stemmers.

In het verkiezingsprogramma van de SGP staat het gezin centraal. De partij wil de kinderbijslag en het kindgebonden budget verhogen en pleit voor de invoering van een 'babybonus'. Die geeft ouders van grote gezinnen een extra steuntje in de rug om bijvoorbeeld een grotere auto te kopen. Maar onder de eigen achterban is daar geen meerderheid voor: 42 procent vindt het een goed plan, 48 procent ziet het niet zitten.

'Fokpremie'

Voorstanders vinden het goed dat er met zo'n premie iets aan de vergrijzing wordt gedaan. Een SGP-stemmer schrijft: "Wij ouderen willen straks graag ook verzorgd worden door jongeren. Dus geboortes stimuleren is zo gek nog niet. Dat doen ze in andere landen ook." Voor sommigen komt het plan wat aan de late kant: "Jammer dat ons vierde kind al 17 jaar geleden is geboren en onze zesde 14 jaar geleden. Een extraatje was mooi geweest."

Tegenstanders zeggen juist dat er al overbevolking in de wereld is. "Zo'n 'fokpremie' moedigt mensen aan om nog meer kinderen te krijgen. Nederland is vol genoeg en de wereld ook", zegt een tegenstander. Andere SGP-kiezers denken dat het geld vooral terechtkomt bij mensen met een migratieachtergrond, omdat die relatief grote gezinnen hebben. Voor hen is dat een reden om tegen de babybonus te zijn.

Wel steun voor dag onbereikbaarheid

In het onderzoek werd nog een ander plan uit het SGP-verkiezingsprogramma voorgelegd. Volgens de christelijke partij moeten werknemers het recht krijgen om elke week een dag, bij voorkeur de zondag, onbereikbaar te zijn voor hun werk. In Frankrijk hebben werknemers al de mogelijkheid om onder bepaalde omstandigheden helemaal offline te zijn in hun privétijd.

Dat SGP-voorstel kan wel rekenen op steun van de achterban. Acht van de tien (82 procent) ondervraagde SGP-stemmers vindt het een goed plan. "Het geeft mensen rust en is goed voor de gezondheid. Dan zijn ze op andere dagen productiever", zegt iemand. "Liefst op zondag natuurlijk, in verband met ons geloof." Een op de tien SGP-kiezers (11 procent) is tegen het plan.

Ook steun van niet SGP-kiezers

Het plan om een dag onbereikbaar te zijn werd ook voorgelegd aan kiezers van andere partijen. In totaal vulden 30.000 mensen het onderzoek in. Ook onder hen valt het voorstel goed: 79 procent zou graag zien dat werknemers die mogelijkheid krijgen. "Het lijkt mij heerlijk voor mezelf en mijn gezin."

Veel mensen tekenen er wel bij aan dat het niet in elke functie kan. Van alle ondervraagden vindt een op de tien het een slecht plan (12 procent). "Als je daar niet tegen kunt, moet je maar schaapherder worden", licht iemand zijn antwoord toe.

Beoordeling fractievoorzitter Kees van der Staaij

Kees van der Staaij is vanavond om 18.15 uur te gast in EenVandaag op NPO 1

Lees ook

Joyce Boverhuis presenteert uitslagen van een onderzoek onder SGP-kiezers en Kees van der Staaij reageert in de studio van EenVandaag.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 3 en 4 maart 2021. Aan het onderzoek deden 30.837 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 736 mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op de SGP gaan stemmen, of dat serieus overwegen. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.