In de week na de eerste grote verkiezingsdebatten verliest het CDA 2 zetels. Dat blijkt uit de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos, die na het RTL-debat is gehouden. De VVD blijft gelijk op 38 zetels.

Het CDA staat deze week op 18 zetels, 2 weken geleden waren dat er nog 20. De christelijke partij was sinds mei vorig jaar juist aan een opmars bezig. Het beeld dat mensen hebben van CDA-leider Wopke Hoekstra wordt iets negatiever. Mensen vinden dat hij als minister van Financiën medeverantwoordelijk is voor de coronamaatregelen en de toeslagenaffaire, wat hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen. Ook het schaatsincident in Thialf wordt hem door sommigen verweten.

VVD blijft gelijk

De VVD daalde de afgelopen weken, maar blijft nu gelijk op 38. Het imago van Mark Rutte heeft de afgelopen tijd enkele krassen opgelopen, maar hij wordt door de meeste mensen nog steeds als de meest geschikte premier van Nederland gezien.

Een stuk achter de VVD volgt de PVV op 21 zetels (-1).

Zetelverdeling begin maart

GroenLinks stijgt iets

GroenLinks staat deze week op 13 zetels, 2 meer dan in februari. De partij van Jesse Klaver schommelt al tijden tussen de 11 en 14 zetels. D66 staat op 14 (-1)

Verder is er op links weinig beweging. De PvdA en de SP blijven stabiel op 12 en 10 zetels. Volt haalt voor het eerst een zetel.

Veel twijfel

Met nog 2 weken tot de verkiezingen is lang niet iedereen zeker van zijn of haar stemkeuze. De helft (48 procent) is helemaal zeker, maar de andere helft twijfelt nog in meer of mindere mate.

Hoeveel mensen zijn zeker van hun stemkeuze?

Vooral mensen die nu zeggen dat ze waarschijnlijk SP, CDA, GroenLinks of D66 willen stemmen, twijfelen daar nog over. PVV- en VVD-stemmers zijn het meest zeker van hun keuze, maar ook bij die partijen kan nog een flinke groep overstappen. Bovendien blijft het onvoorspelbaar hoeveel mensen er daadwerkelijk gaan stemmen.

info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Gijs Rademaker bespreekt de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.035 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld op 1 en 2 maart 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.