Vrijwel alle Syrische vluchtelingen (98 procent) denken dat het niet veilig is om terug te keren naar Syrië, ondanks dat IS daar grotendeels verslagen is. Niemand van hen is bezig met plannen om terug te gaan.

Dat blijkt uit een bijzonder onderzoek van EenVandaag onder 848 Syriërs die in de afgelopen jaren naar Nederland zijn gevlucht. Assad en zijn beleid zijn de reden dat ze niet terug kunnen.

De Syrische vluchteling Thanaa wordt emotioneel als ze praat over terugkeer naar Syrië.

'Onze toekomst ligt in Nederland'

Velen omschrijven Assad als een 'dictator', 'crimineel' en 'moordenaar'. "De Islamitische Staat is bijna verslagen, maar Assad en zijn regime zijn er nog en hebben misdaden begaan die vele malen erger waren", zegt een deelnemer aan het onderzoek. Daarnaast denken veel jonge Syrische mannen dat ze direct opgepakt zullen worden om de dienstplicht te vervullen en zo betrokken raken in een oorlog die ze zo verachten.

Driekwart (75 procent) van de Syriërs geeft aan dat ze van plan zijn om voor altijd in Nederland te blijven, ongeacht de toekomstige situatie in Syrië. Ze verwachten ook een goede toekomst te krijgen in Nederland omdat ze willen werken of al werken, vrijheid ervaren om te zeggen wat ze willen en hier zonder angst kunnen leven.

Mijn vrienden daar zeggen dat er nog steeds mensen worden gearresteerd en vermoord. Assad neemt wraak op iedere Syriër die terugkeert, wij weten dat heel goed.

Meer Syriërs voelen zich Nederlander

Tweederde (64 procent) van de ondervraagde Syriërs zegt zich Nederlands te voelen, een stijging van 16 procent ten opzichte van 2017. Toen stelde EenVandaag dezelfde vraag, en gaf 48 procent aan zich Nederlander te voelen. Wel hebben ze nog moeite om vriendschappen te sluiten met Nederlanders.

Eén op de zeven (15 procent) heeft geen enkele Nederlandse vriend, 48 procent zegt 'een paar' Nederlandse vrienden te hebben. Nederlanders zijn vriendelijk maar altijd druk, is hun indruk, en doordat ze uit een Arabisch land komen voelen sommigen ook wantrouwen. Daarnaast is er ook een taalbarrière.

Sinds 2013 zijn nu 70.000 Syriërs in Nederland, die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen. Na 5 jaar kunnen ze een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Alleen al dit jaar lopen de tijdelijke verblijfsvergunningen van 11.500 Syriërs af.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Een groep van 848 Syriërs die de afgelopen jaren naar Nederland zijn gevlucht hebben deelgenomen aan dit onderzoek (pdf), waarvan vrijwel iedereen een tijdelijke asielstatus heeft. De grootste groep respondenten is man en tussen de 18 en 40 jaar. De resultaten zijn gewogen op leeftijd en geslacht op basis van CBS-cijfers van mensen die een eerste asielaanvraag hebben aangevraagd. De deelnemers zijn lid van een besloten Facebookgroep in beheer van EenVandaag, waar een link naar het onderzoek is geplaatst. Het onderzoek konden de deelnemers invullen in het Arabisch, Engels of Nederlands.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.