De helft van de Syriërs die de afgelopen twee jaar naar ons land zijn gevlucht is eenzaam en heeft moeite om sociale contacten aan te gaan met Nederlanders. EenVandaag heeft meer dan duizend vluchtelingen ondervraagd over het leven in Nederland en hoe zij kijken naar hun eigen integratie. 

Een kwart (24%) van de ondervraagde nieuwkomers heeft nauwelijks contact met Nederlanders. Zij hebben geen enkele Nederlandse vriend of vriendin. Dat is een belangrijke indicator voor het succes van de integratie.

LEES OOK: Groepsgesprek met vluchtelingen: wat vinden zij?

Negen op de tien (94%) zou meer Nederlandse vrienden willen hebben, maar volgens de helft is dat lastig te realiseren. Vooral jonge Syrische mannen geven aan dat de taalbarrière goed contact met Nederlanders in de weg staat. Ze kunnen vaak niet meer dan een paar uur les per week volgen, en velen zeggen dat de kwaliteit van de lessen ook niet alles is.

Ook merken ze dat het stempel ‘vluchteling’ een groot obstakel is om vrienden te maken; ze merken dat er veel vooroordelen zijn. “Het woord ‘vluchteling’ is genoeg om veel mensen weg te jagen waarmee ik graag vrienden zou zijn”, laat een van hen weten. Jonge Syriërs geven ook aan dat ze graag contact zouden hebben met Nederlandse leeftijdsgenoten, terwijl veel vrijwilliger wat ouder zijn.

LEES OOK: 'Asielmigranten in bijstand bedreigen verzorgingsstaat'

Hoewel de integratie lastig verloopt zijn veel ondervraagden hoopvol. Twee op de drie verwacht een goede toekomst te krijgen in Nederland. Velen geven aan dat ze hoogopgeleid zijn en hier werk verwachten te vinden. Zeven op de tien wil in Nederland blijven, ook als de rust in Syrië terugkeert.

76 procent zegt zich welkom te voelen in Nederland, tien procent voelt zich niet welkom. Dat lijkt heel positief, maar als je de reacties leest die op de redactie binnenkwamen is het beeld een stuk genuanceerder. Nederlanders zijn volgens hen in eerste instantie heel aardig, maar te afstandelijk om een goede band of duurzaam contact mee op te bouwen. Er wordt een dubbel beeld geschetst: “Sommige mensen laten me welkom voelen, anderen lijken mij te kunnen doden met hun blik. Die zegt dat ik naar hun land gekomen ben om misbruik te maken van hun banen en geld”, zegt een vluchteling.

Antwoorden op de open vraag zijn redelijk positief. Van de duizend deelnemers zeggen velen dat ze de manier van leven in Nederland waarderen. Ze zijn te spreken over de gewoontes, normen en waarden hier en ervaren vrijheid en gelijkheid. “Ik heb rechten die ik nooit eerder heb gehad. Mensenrechten, en rechten als vrouw”, zegt een vluchtelinge. Een ander: “Alles is hier goed geregeld, behalve werkgelegenheid. Ik had verwacht sneller en makkelijker werk te vinden, maar er is te weinig werk beschikbaar.”

LEES OOK: 'Verlies geen tijd, haal snel een diploma' 

Vluchtelingen merken dan Nederlanders positiever naar ze kijken als ze zien dat ze de taal leren en hun best doen te integreren. Maar ze schrikken van de negatieve associaties die er leven. “Ze weten niets over Syrië”, zegt een vluchteling. “Behalve wat ze op televisie zien. Daarom denken ze dat ik gevaarlijk ben.”

Een ander analyseert: “Misschien hebben ze het gevoel dat wij hun gemeenschap zijn binnengevallen, of komt het doordat ze de waarheid over onze cultuur en ons leven niet kennen. Of omdat ze ons niet willen leren kennen en niet onze positieve kanten willen zien.” Weer een ander is positiever: “Ze kijken positief naar me, omdat ik de taal snel leer, veel oefen en werk aan het zoeken ben. We vinden het niet fijn om afhankelijk te zijn van de overheid.”

Bijna de helft van de ondervraagden voelt zich Nederlander. 44 procent van hen zegt zich geen Nederlander te voelen, acht procent weet het niet. Wel heeft het merendeel het gevoel deel uit te maken van de Nederlandse samenleving.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.