Onder de 25.000 Somalische Nederlanders in Groot-Brittannië bestaat grote onzekerheid over de gevolgen van de brexit. Een groot aantal wil nu terugkomen naar Nederland, al was het maar om te voorkomen dat ze worden uitgezet.

Van de ongeveer 40.000 Somaliërs die de afgelopen decennia een Nederlands paspoort kregen, is een groot deel in Groot-Brittannië gaan wonen. Door de onzekerheid die een brexit met zich meebrengt wil een deel van hen nu terugkeren naar Nederland. Een anonieme Somalische vrouw spreekt over 'angst en onzekerheid' onder de 25.000 Somalische Nederlanders in Groot-Brittannië. "Voordat we eruit worden gegooid nemen we zelf maar de stap", voegt ze hier aan toe.

Lees ook

Nederlandse opvang niet voorbereid

De vraag is of Nederland hierop voorbereid is. Betrokken hulpverleners en maatschappelijke organisaties twijfelen hieraan. Zo komt hulpverlener Samater Geddie sinds kort steeds meer Somaliërs tegen in de daklozenopvang. Volgens hem zijn zij naar Nederland teruggekeerd vanwege onzekerheid over de dreigende brexit.

Deze groeiende groep krijgt naar Geddies idee geen aandacht van maatschappelijke organisaties: "Als ze geen schulden, geen psychische aandoening en geen verslaving hebben moeten ze maar voor zichzelf zorgen." Hij wijst er op dat er veel wordt gedaan om de economische gevolgen van de brexit op te vangen, onder andere met een speciale brexitwethouder, 'maar ik weet niet of diezelfde wethouder rekening houdt met daklozen die door de brexit gaan komen'.

Onterecht hoge verwachtingen

Directeur Harry Crielaars van de Tilburgse opvangorganisatie Traverse moet Somaliërs nu al regelmatig afwijzen. Hij wijst erop dat veel Somalische Nederlanders slecht voorbereid zijn: "Ze komen dan bij ons en verwachten dat wij ze gaan helpen. Dat gaat niet gebeuren."

Traverse probeert gezinnen met kinderen onder te brengen in een hotel of familie. Jongeren zijn volgens Crielaars bijna kansloos in de opvang van Traverse. "Als het echt meer Somaliërs gaan worden, dan zijn opvangcentra daar niet op voorbereid." Crielaars wil dan ook dat het huisvestingsprobleem landelijk wordt bekeken.

Oproep aan ambassade

Ali Ware is werkzaam voor de Federatie van Somalische Associaties. Hij wil dat de Nederlandse ambassade actie onderneemt. "Wij roepen de Nederlandse ambassade op om Nederlandse Somaliërs in het Verenigd Koninkrijk goed te informeren". Volgens Ware kan op die manier voorkomen worden dat de groep onvoorbereid naar Nederland terugkeert.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.