"Volgens het humanitair recht heeft iedereen, wie hij ook is en wat hij ook denkt, recht op levensreddende hulp. Op kantoor zijn we het daar niet 1-2-3 over eens."

Bovenstaande tekst is een fragment uit het dagboek van Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. De vraag of de stichting extra geld moet vrijmaken voor noodhulp aan het vluchtelingenkamp Al-Hol, waar het belangrijkste deel aanhanger is van Islamitische Staat, leeft enorm.

Wat gebeurt er in Al-Hol?

Ceelen besloot met eigen ogen te aanschouwen wat er in Al-Hol gebeurde, na de roep om meer geld voor noodhulp aan het kamp.

Voor de kinderen

"Inmiddels stierven 108 jonge kinderen, sinds 15 maart, direct na aankomst in Al-Hol aan de ontberingen van Baghuz, de kou en regen en de reis naar het kamp", schrijft Ceelen. "Die kinderen hebben niemand iets misdaan, die kinderen mogen niet de rekening gepresenteerd krijgen voor de keuzes van hun ouders."

Dat is de reden dat Stichting Vluchteling helpt in Al-Hol, legt Ceelen uit. "Al gaat het zeker niet van harte."

Tineke Ceelen vertelt in Radio EenVandaag over haar bezoek aan vluchtelingenkamp Al-Hol.

Opgegroeid met IS

Naast het bezoek aan het kamp in Al Hol, bezoekt Ceelen later ook nog Yezidi-vluchtelingen in Irak. Het maakt het dilemma nog schrijnender. Hier spreekt ze de ontheemden die slachtoffer zijn geworden van Islamitische Staat. "Sommige kinderen slaan en schoppen hun moeder, ze zijn opgegroeid in oorlog en onder invloed van IS."

In Duhok, bij een Yezidi opvang-kamp komt ze Barfi tegen, een jonge vrouw met twee zoontjes. Dit schrijft Ceelen daarover in haar bijgehouden dagboek: "Barfi werd in Syrië op een slavenmarkt verkocht. 'Eén voor één moesten we naar voren komen, onze naam en leeftijd noemen, onszelf laten bekijken. Onze prijs werd bepaald en dan werden we verkocht.'

Slavernij

Barfi's eerste eigenaar had nóg een Yezidi slavin. 'Ze was pas 9', vertelt Barfi terwijl de tranen over haar wangen lopen, 'ze was klein en dun. Elke avond werd ze verkracht'."

"Meerdere eigenaren, gruwelijke wreedheden, IS-ers dreigden regelmatig haar kinderen te zullen verkopen en ruim 4 jaar later kwam Barfi uiteindelijk met haar beide kinderen in een kuil in Baghuz terecht. Een week geleden werden zij bevrijd", schrijft Ceelen.

Executietje spelen

De kinderen in beide kampen zijn ernstig getraumatiseerd. Sommigen kennen niet anders dan IS, en zijn volledig in die omgeving grootgebracht. "Ze spelen geen tikkertje of verstoppertje; maar wel 'executietje'", aldus Ceelen. De invloed van IS op hun jeugd is enorm.

Slachtoffers helpen

Ceelen vertelt dat ze juist deze groep maximaal wil ondersteunen. "Die verhalen (van Yezidi's, red.) gaan elk menselijk voorstellingsvermogen te boven."

Ze wil ervoor zorgen dat deze groep geholpen wordt. "Ik zal erop toezien dat we zoveel mogelijk doen voor juist deze groep mensen, die slachtoffer zijn van de Islamitische Staat en hun aanhangers."

Radio-interview: Tineke Ceelen vertelt over haar bezoek aan vluchtelingenkampen met IS-aanhangers en Yezidi's.