De grootste groep jonge vrouwen (54 procent) is voor een vrouwenquotum in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag in aanloop naar Internationale Vrouwendag.

Dit quotum houdt in dat bedrijven verplicht een bepaald percentage vrouwen in de top moeten aannemen.

'Veranderen bedrijfscultuur gaat niet vanzelf'

Voorstanders van een vrouwenquotum vinden dat het inmiddels wel lang duurt voor er meer vrouwen in de top werken. Volgens hen veranderen bedrijfsculturen niet vanzelf en kan een quotum helpen om het proces te versnellen.

Een deelnemer schrijft: "Vrouwen krijgen vaak de kans niet om toe te treden tot het "old-boys-network". Degenen die een nieuwe bestuurder moeten kiezen, kiezen veelal iemand die op henzelf lijkt, en dus vaak mannen." En een ander: "Als er helemaal geen vrouwen in de top zijn, kan een quotum wel nodig zijn, al is het maar om de duidelijk scheve werving van mensen bij te sturen."

Lees ook

'Quotum is belediging voor vrouwen'

Eenderde van de jonge vrouwen (35 procent) ziet een vrouwenquotum niet zitten. Zij vinden dat een quotum juist een ongewenste nadruk op hun geslacht legt: "Een quotum betekent dat je als vrouw alleen aangenomen wordt vanwege je geslacht, niet je kwaliteiten. Ik vind een quotum eigenlijk een belediging voor vrouwen."

Opvallend is het contrast met hun mannelijke leeftijdsgenoten. Daarvan is slechts 11 procent voor een vrouwenquotum en zijn acht op de tien (80 procent) tegen.

Loon naar werken, niet naar geslacht

Morgen is het Internationale Vrouwendag. Wereldwijd is er aandacht voor het verbeteren van de levens van meisjes en vrouwen. Zes op de tien (61 procent) jonge vrouwen vinden het belangrijk dat deze dag bestaat. Volgens hen is het goed dat er een dag gewijd wordt aan de positie van de vrouwen in landen waar zij onderdrukt worden.

Ook in Nederland moet er aandacht zijn voor ongelijke verhoudingen tussen man en vrouw, bijvoorbeeld als het gaat om salaris. Een jonge vrouw uit het onderzoek: "Het is te gek voor woorden dat we het in 2019 nog moeten hebben over gelijkheid in salaris in dezelfde functie. Daarnaast gelden voor vrouwen nog altijd andere maatschappelijke normen dan voor mannen." Wederom denken jonge mannen er anders over dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten. Slechts eenderde (34 procent) vindt dat het belangrijk dat Internationale Vrouwendag bestaat.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek. Aan het onderzoek deden 23.262 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waarvan 1.393 jonge mensen onder 35 jaar oud. Het onderzoek vond plaats van 4 tot en met 7 maart 2019. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.