Het is Internationale Vrouwendag, dé dag die in het teken staat van vrouwenrechten. In Nederland wordt het niet zo uitbundig gevierd als in andere landen. Terwijl er nog wel werk aan de winkel is. "Het is hard nodig om in vrouwen te investeren."

Volgens Emma Lok, directeur van belangenorganisatie Women Inc, wordt Internationale Vrouwendag niet zo groot gevierd in Nederland, omdat er gedacht wordt dat het wel goed zit. "En door dat zelfbeeld is er misschien ook minder urgentie bij sommige mensen", vertelt ze. "Wat trouwens niet klopt. Want er zijn nog heel veel uitdagingen als het gaat om gezondheid of om geld of om de arbeidsmarkt."

Geen gelijke kansen

"Vrouwen in Nederland hebben nog steeds niet gelijke kansen. En dan heb ik het over gelijke kansen voor een goede gezondheid." Lok vertelt dat in de gezondheidszorg nog altijd het mannenlichaam centraal staat. "Daardoor weten we veel minder van het vrouwenlichaam en leven vrouwen met veel meer onbehandelde aandoeningen."

"Dus vrouwen leven weliswaar langer, maar in minder goede gezondheid", vervolgt ze. "Daarnaast zien we ook geen gelijke kansen op de arbeidsmarkt." Vrouwen hebben niet hetzelfde loon als mannelijke collega's, zijn vaker niet financieel onafhankelijk en volgens Lok niet genoeg in alle bedrijfssectoren te vinden. "We zien dat vrouwen nog steeds niet dezelfde kansen krijgen als mannen."

Niet op de prioriteitenlijst

Het World Economic Forum plaatst Nederland op de 28ste plaats op het gebied van gelijke rechten tussen mannen en vrouwen, onder buurlanden België (10) en Duitsland (6). Volgens Lok komt dat omdat in Nederland het gevoel is dat het goed gaat op het gebied van emancipatie. "En daarom staat het niet meer bovenaan de prioriteitenlijst bij heel veel politici, bedrijven en organisaties. Die zijn hier niet dagelijks mee bezig. En dat moet anders."

"Wat heel goed nieuws is", merkt ze op, "is dat steeds meer vrouwen hogere opleidingen genieten en afronden, en ook vaker kiezen voor een technische studie, waardoor die sector ook diverser wordt. Dus daaraan zien we dat er ook qua onderwijs echt stappen worden gezet."

Bekijk ook

Vrouwendag in andere landen

De feestdag wordt in verschillende landen anders gevierd. Zo zijn er door heel Spanje grote marsen voor vrouwenrechten. In Ierland is vandaag een referendum over het weghalen van 'seksistische taal' uit de grondwet. Volgens twee artikelen in de huidige grondwet horen vrouwen 'in het huis' en bestaat een gezin alleen uit gehuwde mensen.

In Italië zijn er vandaag grote stakingen in het openbaar vervoer. Volgens de Italiaanse vakbonden staken ze om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen, vrouwenrechten, het recht op abortus en de loonkloof.

Verwennen met bloemen of cadeaus

Dat Internationale Vrouwendag in elk land anders wordt gevierd, heeft volgens Lok te maken met de verschillende uitdagingen voor vrouwen per land. "In sommige landen is het echt een feestdag waarin mensen de vrouwen in hun omgeving verwennen met bloemen of snoepgoed of cadeaus", vertelt ze. "En in andere landen wordt er veel minder bij stilgestaan."

"In Nederland zien we het meer als een actiedag om ook stil te staan bij waar we staan als het gaat om gendergelijkheid en wat er nog nodig is", maakt ze duidelijk. "Dus zowel om te vieren welke mooie stappen genomen zijn, als zien waar nog actie nodig is."

Bekijk ook

Investeren in vrouwen

Het thema van dit jaar is 'Investeer in vrouwen, versnel het proces'. Volgens Lok is dit een logisch thema. "Want het is inderdaad hard nodig om in vrouwen te investeren. Als het gaat om investeren in de gezondheid van vrouwen en investeren in de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt."

Ze ziet wel dat er vooruitgang wordt geboekt. "Iets meer vrouwen in de Tweede Kamer sinds de verkiezingen, bijvoorbeeld. Dus zo worden er een paar stappen gezet. Maar het gaat mondjesmaat, het gaat veel te langzaam, dus het is echt belangrijk om die versnelling in te zetten."

'Er lopen duizenden mensen mee'

Aanstaande zondag is er in Amsterdam de Feminist March. "Dus op zondagavond verzamelen alle mensen die mee willen lopen op de Dam in Amsterdam", vertelt Lok. Daar lopen ze met leuzen op spandoeken naar het museumplein. "En daar maken we ons hard voor alle thema's waar nog actie op nodig is."

"Er lopen ook altijd duizenden mensen mee", vertelt Lok. "Dus het is echt een echt een groot iets."

Internationale Vrouwendag ook in Nederland nog nodig

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.