De beperking van de overdrachtsbelasting kan rekenen op massale steun. 83 Procent van de deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag is voor het geheel of gedeeltelijk afschaffen van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis. Vanavond besteedt EenVandaag in de uitzending aandacht aan de beperking van de overdrachtsbelasting.

Slechts 7 procent houdt de belasting liever in stand en 10 procent weet het niet. De kiezers van alle politieke partijen zijn blij met de maatregel: er is nergens steun voor het handhaven van de overdrachtsbelasting.

Afschaffen

De ondervraagden hopen dat het kabinet op termijn nog een stapje verder gaat, want 57 procent ziet de overdrachtsbelasting het liefst helemaal afgeschaft. Hierbij is er geen verschil tussen mensen met een koophuis en mensen met een huurhuis: beide groepen zijn in meerderheid voor afschaffing.

Populairste maatregel

De deelnemers kregen ook de vraag voorgelegd welke maatregelen er genomen moeten worden om de woningmarkt weer in beweging te krijgen. Hier scoort het afschaffen van de overdrachtsbelasting het hoogst. Als tweede maatregel kiezen de ondervraagden voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en op de derde plaats staat het geven van subsidies aan starters.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek over de woningmarkt deden 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het onderzoek vond plaats van 30 juni tm 1 juli 2011.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.