Slechts enkele partijleiders worden door een meerderheid van de mensen vertrouwd. Alleen Gert-Jan Segers (CU) en Caroline van der Plas (BBB) kunnen op de steun van een meerderheid rekenen (58 en 55 procent).

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag, onder bijna 20.000 leden van het Opiniepanel. Van de Kamerleden doet Pieter Omtzigt het nog beter in vergelijking met Van der Plas en Segers, driekwart (77 procent) vertrouwt erop dat Omtzigt zijn werk als Kamerlid goed doet.

Segers en van der Plas

Partijleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers en Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) zijn vooral onder hun eigen achterban populair. Maar ook de grootste groep kiezers van het CDA, VVD, JA21, en PvdA hebben er vertrouwen in dat beide leiders hun werk goed doen.

Bij Van der Plas valt op dat ze ook positief beoordeeld wordt door kiezers van de PVV, FVD en SP. Segers krijgt steun van D66- en GroenLinks-stemmers.

Marijnissen en Van der Staaij

Ook Lilian Marijnissen (SP) en Kees van der Staaij (SGP) worden relatief positief beoordeeld. In hen heeft ongeveer de helft van de kiezers vertrouwen (51 en 49 procent).

Marijnissen wordt niet alleen positief beoordeeld door linkse kiezers van haar eigen partij, de PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Ook de grootste groep D66-, PVV-, CDA en ChristenUnie-kiezers heeft vertrouwen in haar werk als partijleider. Van der Staaij kan vooral rekenen op steun uit rechtse hoek. Naast zijn eigen achterban zijn dat ChristenUnie-, CDA-, JA21- en VVD-kiezers.

Vertrouwen dat partijleiders hun werk goed doen

Rutte buiten top tien, Baudet scoort het laagst

Als partijleider van de VVD valt Mark Rutte net buiten de top tien, met 33 procent vertrouwen. Onder zijn kiezers is hij onverminderd populair (92 procent), maar van andere kiezers krijgt hij minder steun.

CDA-voorman Wopke Hoekstra en D66-leider Sigrid Kaag doen het met 27 en 23 procent nog minder goed. Zij krijgen weinig steun van kiezers van andere partijen, maar ook onder hun eigen kiezers doen ze het matig. Van alle leiders krijgen zij het minste vertrouwen van hun eigen kiezers. Het minste vertrouwen als partijleider krijgt Thierry Baudet (10 procent). Hij kan alleen op een positieve beoordeling van zijn eigen kiezers (FVD) rekenen.

Bekijk ook

Onafhankelijke Kamerleden: Omtzigt bovenaan

Een aantal Tweede Kamerleden verlieten dit jaar hun fractie, om verder te gaan als zelfstandig Kamerlid. Pieter Omtzigt splitste zich af van het CDA en ontvangt daarvoor waardering. Hij torent met kop en schouders boven iedereen uit als het gaat om vertrouwen in zijn functioneren (77 procent). Hij krijgt steun van links en rechts.

Anders is dat bij Wybren van Haga (19 procent), die zich afsplitste van de FVD. En bij Liane den Haan (9 procent), die 50PLUS verliet. Zij bungelen onderaan de lijst.

Vertrouwen in ministers

In het onderzoek werd ook gevraagd welke ministers uit het huidige demissionaire kabinet hun werk het beste doen. Panelleden mochten hier drie ministers aankruisen. Het zijn vooral de meest zichtbare ministers die punten scoren. Minister De Jonge (Volksgezondheid) krijgt de meeste stemmen. Hij wint met 22 procent. Er is weliswaar regelmatig kritiek op de coronamaatregelen, maar er is er ook waardering voor de minister die al 1,5 jaar aan het roer staat in een grote crisis. Het is geen makkelijke taak, maar hij loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid.

Op een gedeelde tweede en derde plaats, met slechts 1 procent minder (21 procent), staan premier Rutte en minister Hoekstra. Rutte is de enige die rustig blijft en Nederland onverstoorbaar draaiende houdt, zeggen deelnemers. Ze vinden hem een doorzetter en zien nergens een serieus alternatief als premier. Minister Hoekstra wordt vooral gewaardeerd als kundig minister van Financiën. Als fractieleider van het CDA doet hij het beduidend minder goed.

Oppositie

Minster Koolmees van Sociale Zaken is vierde met 16 procent. Zijn betrokkenheid bij de coronasteunpakketten levert hem punten op, ook van ondernemers. De top 5 wordt compleet gemaakt door minister Slob (Basis- en voorgezet Onderwijs). Hij wordt gezien als een integere minister.

Niet iedereen kan waardering opbrengen voor de huidige ministers. De grootste groep deelnemers, 35 procent, vindt dat geen enkele minister het goed doet. Dit zijn vooral kiezers van oppositiepartijen als PVV, SP en Forum voor Democratie. Geert Wilders (PVV) wordt dit jaar uitgeroepen als oppositieleider. Hij krijgt 28 procent van de stemmen van alle ondervraagden.

info

Over het onderzoek

Dit onderzoek is gehouden van 15 tot en met 17 september 2021. Aan het onderzoek deden 19834 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.