Klaas Dijkhoff is in de jaarlijkse publieksverkiezing van EenVandaag gekozen tot Politicus van het Jaar. Voor de vijftiende keer brachten de leden van het Opiniepanel hun stem uit. Geert Wilders wordt tweede en Jesse Klaver eindigt als derde. 

Panelleden mochten het afgelopen jaar elke maand aangeven wie zij op dat moment de beste politicus vonden. Per maand stemden gemiddeld ongeveer 25.000 leden van het Opiniepanel in de Publieksverkiezing van EenVandaag.

Dijkhoffs 'proefballonnen' werken

Zijn nuchtere, heldere manier van communiceren en zijn veelbesproken 'proefballonnen' zorgen ervoor dat Dijkhoff het hele jaar opvalt bij leden van het Opiniepanel. Waar veel andere politici die plannen niet altijd op prijs stellen, kunnen veel kiezers ze wél waarderen. Een deelnemer schrijft: "Kernenergie is wat mij betreft dé oplossing. Dijkhoff zegt het gewoon, ook al staat het niet in het regeerakkoord."

Ook zijn plannen over straffen in probleemwijken en het demonstratieverbod tijdens de Sinterklaasintocht kunnen op steun rekenen. Met zijn manier van communiceren, volgens panelleden 'helder', 'to-the-point' en 'verfrissend', verwoordt hij volgens zijn stemmers treffend wat er speelt in het land. Dijkhoff zelf wordt vaak omschreven als 'nuchter'.

In Den Haag is voor de vijftiende keer de prijs uitgereikt voor de titel Politicus van het Jaar. In dit fragment is de bekendmaking te zien van de winnaar van dit jaar.

Wilders op twee; Klaver derde

PVV-leider Wilders wordt tweede in de publieksverkiezing van EenVandaag. Vooral in de laatste maanden van het jaar was de PVV-leider populair. Hij zegde zijn eigen cartoonwedstrijd af en "stelde daarmee het belang van de veiligheid van ons land boven zijn eigen belang", schrijft een deelnemer. Ook Wilders felle optredens tijdens een aantal Kamerdebatten zijn kiezers niet ontgaan. Daar blijft hij volgens panelleden trouw aan zijn standpunten.

De derde plek is dit jaar voor Jesse Klaver. Hij doet het vooral in het voorjaar goed, met daarin bijvoorbeeld het goede resultaat van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar vooral wordt gerefereerd aan Klavers rol in het debat over de dividendmemo's. Iemand schrijft: "Hij stelde goede kritische vragen, was standvastig en geloofwaardig, een echte oppositieleider." Klaver komt daarnaast op veel deelnemers 'toegankelijk' en 'helder' over, "ook als het over complexe zaken gaat".

Lees ook

Het tóch niet afschaffen van de dividendbelasting moment van het jaar

Het niet afschaffen van de dividendtaks is hét politieke moment van het jaar 2018. Het terugtrekken van het omstreden kabinetsplan haalde 38 procent van de stemmen en is daarmee verreweg de belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar.

De keuze van mensen staat voor de pijnlijke discussie die het nieuws een jaar lang beheerst. "Dat is echt een zwarte bladzijde in het politieke jaar. Het geeft de kloof aan tussen de politiek en de gewone man", zegt iemand in het onderzoek.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Aan het eind van de eerste elf maanden van 2018 gaven gemiddeld 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel antwoord op de vraag wie volgens hen de beste politicus van die maand is. De meest verkozen politicus van die maand krijgt drie punten, de nummer twee twee en de nummer drie één. De politicus met de meeste punten aan het eind van het jaar is de politicus van het jaar. De uitslag van de maandelijkse peilingen is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Door middel van een quotummethode is de maandelijkse steekproef een goede afspiegeling van de huidige politieke verhoudingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.