Mark Rutte, Jesse Klaver, Thierry Baudet, Klaas Dijkhoff en Geert Wilders veroveren dit jaar een plek in de top vijf en maken kans om de publieksprijs te winnen.

De top vijf bestaat uit vijf mannen van vier partijen. Elke politicus is populair om andere redenen, maar met één overkoepelend kenmerk: durf.

Lees ook

Mark Rutte: durft Trump tegen te spreken

Als Mark Rutte dit jaar wordt verkozen tot de Politicus van het Jaar, is dat een unicum. Nooit eerder won een premier de prijs. Rutte scoort onder andere hoog in de zomermaanden. Zijn optreden toen het kabinet Rusland officieel aansprakelijk stelde voor het neerhalen van de MH17 droeg daaraan bij, net als zijn optredens bij de Europese Unie en de NAVO. Maar vooral zijn 'no' tegen Trump werd gewaardeerd. Mensen vinden hem een 'goede vertegenwoordiger in het buitenland'.

Ook vinden veel deelnemers het knap dat Rutte erin slaagde het afgelopen jaar een vierpartijencoalitie te leiden. Ondanks de kritiek die hij vaak krijgt, blijft hij overeind. Iemand schrijft: "Het is uitzonderlijk knap om een coalitie te leiden met maar liefst vier partijen. Veel zaken krijgt hij als leider persoonlijk op z'n bordje maar hij blijft - ook bij tegenwind - overeind en is altijd beschaafd."

Mark Rutte
Bron: ANP

Thierry Baudet: durft te zeggen wat mensen denken

Kan Thierry Baudet zijn titel behouden? De FVD-voorman won vorig jaar, omdat hij erin slaagde met twee zetels in de Kamer te komen. Ook liet hij een nieuw geluid horen. Dit jaar maakt hij opnieuw kans: deelnemers vinden het knap dat hij zichtbaar is ondanks zijn kleine fractie in de Kamer.

Baudet scoorde in de eerste maanden van 2018 goed vanwege de gebeurtenissen tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens zijn stemmers moeten de uitspraken van een FVD-lid over ras en IQ gewoon kunnen. Zij waarderen dat Baudet zijn in opspraak geraakte partijgenoot steunt. Ook de aangifte tegen minister Kajsa Ollongren is stemmers bijgebleven.

Aan het einde van het jaar is Baudet populair vanwege zijn hoofdrol in de discussie over het Marrakesh-pact: "Baudet wist als leider van de kleinste Kamerfractie in het middelpunt van de belangstelling te blijven en het publieke én politieke debat te beïnvloeden. Een voorbeeld is de discussie over het Marrakesh-pact, hij slaagde erin dat op de kaart te zetten", schrijft een deelnemer.

Thierry Baudet
Bron: ANP

Jesse Klaver: durft vast te houden aan zijn idealen

Jesse Klaver is al jaren populair, maar won de hoofdprijs nog nooit. In 2015 en 2016 werd hij tweede, in 2017 eindigde hij op de derde plaats. Als hij dit jaar wint, is hij de eerste GroenLinkser ooit. Klaver presteert het best in het voorjaar. Mensen verwijzen naar de winst die GroenLinks haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen. Die uitslag schrijven veel mensen direct toe aan Klaver.

Maar mensen noemen vooral Klavers rol in het debat over de dividendmemo's. Iemand schrijft: "Hij stelde goede kritische vragen, was standvastig en geloofwaardig, een echte oppositieleider." Ook in zijn visie op het klimaat komt het woord 'standvastig' terug: "Hij houdt vast aan zijn principes als het gaat om milieu en is niet om te kopen. Tegelijk laat de Klimaatwet zien dat hij waar nodig samenwerking zoekt", schrijft een stemmer. Klaver komt daarnaast op veel deelnemers 'toegankelijk' en 'helder' over, 'ook als het over complexe zaken gaat'.

Jesse Klaver
Bron: EenVandaag

Klaas Dijkhoff: durft met nieuwe ideeën te komen

Vorig jaar was de tweede plaats voor Klaas Dijkhoff. Hij werd toen geroemd om zijn debatkwaliteiten. Dit jaar zijn het vooral zijn 'proefballonnen' die hem de winst kunnen opleveren. Waar veel andere politici zijn plannen niet altijd op prijs stellen, kunnen veel kiezers ze wél waarderen. Een deelnemer schrijft: "Kernenergie is wat mij betreft dé oplossing. Dijkhoff zegt het gewoon, ook al staat het niet in het regeerakkoord."

Ook zijn plannen over probleemwijken en demonstraties tijdens de Sinterklaasintocht kunnen op steun rekenen. Veel mensen staan niet alleen inhoudelijk achter zijn ideeën, ook stellen ze Dijkhoffs manier van communiceren op prijs. Die wordt omschreven als 'helder', 'to-the-point' en 'verfrissend'. Dijkhoff zelf wordt gezien als 'nuchter'.

Klaas Dijkhoff
Bron: ANP

Geert Wilders: durft bij z'n standpunten te blijven

Met maar liefst vier titels op zijn naam heeft Geert Wilders de publieksprijs vaker dan elke andere politicus gewonnen. Ook dit jaar scoort Wilders hoog. Met name in de laatste maanden van het jaar was de PVV-leider populair. Het afzeggen van de door hem georganiseerde cartoonwedstrijd droeg daaraan bij: "Hij liet demonstranten 'winnen' door de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Hij stelde daarmee het belang van de veiligheid van ons land boven zijn eigen belang", schrijft een deelnemer.

Ook Wilders' felle optredens tijdens een aantal Kamerdebatten zijn de stemmers niet ontgaan. Zij noemen Wilders' inbreng tijdens het dividenddebat en bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Maar de PVV-voorman is vooral populair omdat hij dit jaar ondanks een lopende rechtszaak en bedreigingen over de cartoonwedstrijd nog altijd 'trouw blijft aan z'n standpunten'.

Geert Wilders
Bron: ANP

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.