Thierry Baudet (39%) is gekozen tot Politicus van het Jaar. Ruim 44.000 mensen hebben gestemd in de Publieksverkiezing van EenVandaag. Klaas Dijkhoff (18%) is als tweede geëindigd en Jesse Klaver (14%) is derde geworden.

Deelnemers vinden het knap dat Baudet dit jaar met twee zetels in de Tweede Kamer is gekomen. Ze noemen het bewonderenswaardig dat Forum voor Democratie blijft stijgen in de peilingen én in ledenaantal. Ook worden zijn verbale sterkte, frisse uitstraling en het nieuwe geluid gewaardeerd. Iemand zegt: "Waar waren de discussies over integratie, referenda, de baantjescarroussel, voor de verkiezingen? Grote onderwerpen waar we ons daadwerkelijk zorgen over maken in de maatschappij. Baudet maakt die bespreekbaar."

Dijkhoff beste in debat

De nummer twee, Klaas Dijkhoff, wordt vooral geroemd om zijn debatkwaliteiten. Zoals iemand schrijft: "Hij bestrijdt het populisme met humor én scherpte in het debat. Zo liet hij Baudet redelijk afgaan in het debat over de baantjescarroussel (‘PSV’ers komen ook niet van het hockeyveld’)."

Net als voorgaande jaren vinden deelnemers dat Klaver vernieuwing en verfrissing in de politiek brengt. Dit jaar wordt vooral gerefereerd aan de meet-ups. Ook noemen mensen het knap dat GroenLinks onder zijn leiderschap is gegroeid van 4 naar 14 zetels: "Een andere, vernieuwende kijk op het politieke landschap. Waardering dat hij in de onderhandelingen zijn rug heeft rechtgehouden."

Khadija Arib en Jeroen Dijsselbloem eindigden op een gezamelijke vierde plek. 

Historisch verlies PvdA hét politieke moment

Het verlies van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen, van 38 zetels naar 9 zetels, is gekozen tot het politieke moment van 2017. Op de tweede plek de Turkse rellen in Rotterdam en als derde het feit dat de PVV werd uitgesloten bij de coalitieonderhandelingen. 

Vanavond in EenVandaag overhandigde Gijs Rademaker de publieksprijs aan Thierry Baudet.

De hele uitzending, inclusief interview met Thierry Baudet, werd uitgezonden op onze Facebookpagina. Kijk de uitzending hieronder terug.

over dit onderzoek
clock 18-12-2017 01:00

Aan dit onderzoek, gehouden 13 tot en met 18 december 2017, deden 44.910 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag van deze peiling is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Rapportage onderzoek Politicus van het Jaar 2017

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.