VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff gunt Jesse Klaver geen hoofdrol bij het vormen van het klimaatbeleid. Hij schat in dat als de coalitie met een goed pakket komt, partijen er wel in mee willen stemmen.

Doen ze dat niet, dan zegt Dijkhoff 'dat wel in de senaat te zien'. "Als iemand dan zegt: ik vind het niet genoeg, want ik heb nog andere wensen, dan wordt dat ingewikkeld." Hij gaat in ieder geval nu niet met Jesse Klaver om de tafel.

Klimaatspagaat

De VVD zit in een pijnlijke klimaatspagaat. De partij zit klem tussen de groene ambities van het regeerakkoord en een achterban die vindt dat het allemaal veel te snel gaat. VVD-kiezers zien hun partij dan ook liever met Forum voor Democratie samenwerken als het gaat om klimaat, dan met GroenLinks, zo blijkt uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel.

Lees ook

Volgens politiek commentator Joost Vullings doet de VVD er daarom alles aan om niet met de GroenLinks-leider op de foto te belanden. "Het angstbeeld is dat de VVD een klimaat-trekpop is van Jesse Klaver. Dat beeld moet koste wat het kost voorkomen worden."

Forum of GroenLinks?

Dijkhoff ziet zelf ook dat zijn partij klem zit: "Het ene moment denk ik: ik kan beter samenwerken met Forum, en dan denk ik weer: doe toch maar GroenLinks. De ene wil een minimaal klimaatbeleid, de ander maximaal. Wij willen realistisch en optimaal, met oog voor draagvlak en betaalbaarheid. Allebei de partijen zijn het net niet. En dan wil ik niet te veel met de een en niet te veel met de ander. Dus ik herken die spagaat wel."

Waar Dijkhoff GroenLinks op afstand wil houden, lonkt hij wel naar Forum voor Democratie. "Ik zie dat Forum nu ook in de provincie aan het onderhandelen is. Wellicht dat ze daar laten zien wat ze hier steeds zeggen: we zijn bereid tot een compromis. Dan wil ik hen ook graag de kans geven om mee te doen op dit soort onderwerpen."

Contact met VVD lastig

Bij GroenLinks herkennen ze de opstelling van de VVD. Het lukt de partij nauwelijks om contact te krijgen met de liberalen. En als dat wel lukt, is de reactie afhoudend.

Politiek commentator Joost Vullings geeft aan dat de strategie van de VVD voorlopig houdbaar is. "Maar als er uiteindelijk geen meerderheid is in de senaat voor de klimaatplannen, moeten ze zich toch echt tot GroenLinks en de PvdA wenden. De kans dat Forum voor Democratie de klimaatplannen gaat steunen is namelijk nul."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.