Maandag 17 december is het zover. Dan wordt bekend wie zich Politicus van het Jaar 2018 mag noemen. Voor de vijftiende keer brachten de leden van het Opiniepanel hun stem uit. In een speciale live-uitzending vanuit Den Haag wordt de prijs uitgereikt.

In 2017 won Thierry Baudet van Forum voor Democratie de prijs. Ook dit jaar heeft het publiek de beslissende stem. Anders dan vorig jaar mochten panelleden het afgelopen jaar elke maand aangeven wie zij op dat moment de beste politicus vonden. De resultaten van de maandelijkse verkiezingen worden op 17 december samengevoegd tot een einduitslag.

Het politieke jaar 2018

De publieksprijs geeft, misschien wel meer dan ooit, een goed beeld van het afgelopen politieke jaar. Een jaar met gemeenteraadsverkiezingen, het gasbesluit en natuurlijk het toch niet afschaffen van de dividendbelasting. 

Gijs Rademaker bespreekt tijdens de live-uitzending de verschillende onderzoeken. Welke politici sprongen er dit jaar uit in de ogen van de kiezers en waarom? Meerdere politieke kopstukken schuiven tijdens de uitzending aan. Met hen wordt het politieke jaar doorgenomen.

Dit jaar een unicum?

Als Mark Rutte dit jaar de prijs wint, zou dat een unicum zijn. Nooit eerder won een premier de titel. Sowieso ging de prijs pas een keer naar een VVD'er. Ook als Jesse Klaver dit jaar wint, is dat uniek. Hij werd al twee keer tweede, maar de prijs ging nooit naar iemand van GroenLinks. PvdA- en PVV-politici wonnen tot nu toe het vaakst. De titel ging vier keer naar een politicus van deze partijen. Twee keer ging de prijs naar een SP'er. D66 en Forum voor Democratie leverden elk één winnaar en één keer won een onafhankelijk politicus.

De prijs ging drie keer naar een minister en twee keer naar een vrouw. En als een van de vrouwelijke ministers Carola Schouten of Kajsa Ollongren wint is dat niet uniek. Rita Verdonk won de prijs in 2005, toen was ze minister van Integratie. Ook in 2007 ging de prijs naar Verdonk. 

ZIE OOK:

info

17 december

In de week voorafgaand aan de tv-uitzending op 17-december schuiven Joost Vullings en Gijs Rademaker elke werkdag aan bij Radio EenVandaag om het politieke jaar door te nemen. Op 17 december wordt dan live bekendgemaakt welke politicus dit jaar de publieksverkiezing wint en volgens de panelleden dé Politicus van het Jaar 2018 is.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.