De meeste nieuwe maatregelen worden goed ontvangen door mensen in het land. Wel is er verdeeldheid voor het openlaten van basis- en middelbare scholen. De maatregelen zijn niet genoeg om de uitbraak van het virus te stoppen, denkt men.

Dat blijkt uit een flitspeiling van EenVandaag onder ruim 13.000 deelnemers van het Opiniepanel. De overheid presenteerde vanmiddag een pakket met vergaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gelden ten minste tot en met 31 maart.

Verdeeldheid over openlaten scholen

De voornaamste van die maatregelen is van het afgelasten van evenementen waarbij 100 of meer personen bijeenkomen. Musea, theaters en concertzalen worden gesloten en ook alle voetbalwedstrijden gaan niet door. Deze verordening van het kabinet kan rekenen op steun van 83 procent van de deelnemers. Ook voor de andere adviezen van de overheid, zoals thuiswerken, binnenblijven bij lichte gezondheidsklachten en de sociale onthouding van ouderen en zwakkeren, is veel begrip.

Over het openlaten van basis-, middelbare en mbo-scholen zijn mensen zwaar verdeeld. 42 procent vindt het een slechte zaak dat de overheid deze onderwijsinstellingen niet sluit. Voor veel mensen is het onbegrijpelijk dat evenementen worden afgelast, maar scholen waar veel kinderen bijeenkomen wel open blijven. 44 procent staat wel achter het openlaten van scholen.

'Maatregelen niet voldoende om corona te stoppen'

Dat de meeste maatregelen goed worden ontvangen, betekent niet dat mensen denken dat dit pakket de uitbraak zal stoppen. De meeste mensen (71 procent) verwachten niet dat de maatregelen de uitbraak van het virus zal vertragen of stoppen. Voor veel mensen is het nog maar de vraag of Nederlanders de adviezen van het kabinet zullen opvolgen. 21 procent denkt wel dat de maatregelen het virus flink zal vertragen of zelfs stoppen.

Ook zijn mensen kritisch op de totale aanpak van de overheid in de afgelopen weken. De grootste groep (55 procent) vindt dat de overheid sinds de uitbraak van het virus in Nederland te laat ingreep. Een derde (32 procent) vindt dat de overheid op het juiste moment heeft ingegrepen. 2 procent vindt dat de overheid juist te snel heeft gehandeld.

Zorgen nemen toe; vertrouwen in overheid licht gedaald

Uit het onderzoek blijken meer mensen bezorgd te zijn over het coronavirus in Nederland dan eerder deze week. Op dit moment zegt 59 procent zich zorgen te maken over de uitbraak ervan. Dit is een opvallende stijging met eerder eerdere peilingen van EenVandaag. Dinsdag gaf 40 procent van de mensen in het land aan zich zorgen te maken.

Nu het meest recente pakket maatregelen is gepresenteerd, is het vertrouwen over de aanpak van de overheid licht gedaald. 53 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen, tegenover 58 procent eerder deze week.

'Nuchterheid Nederlanders gevaar voor uitbraak'

In binnen- en buitenland werd de afgelopen dagen kritiek geleverd op de nuchterheid waarmee Nederlanders met de uitbraak zijn omgegaan. Een grote groep ondervraagden sluit zich hierbij aan. 41 procent ziet de nuchterheid in de Nederlandse cultuur als gevaar voor de verspreiding van het virus. 51 procent vindt nuchterheid juist een goede manier om met de uitbraak van het virus om te gaan.

info

Over dit onderzoek

Deze flitspeiling van EenVandaag is gehouden op 12 maart, na de persconferentie van het kabinet. Aan het onderzoek deden 13.300 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.