Burgemeesters willen dat motorbendes in Nederland verboden worden. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder tientallen burgemeesters die te maken hebben met motorbendes, ofwel Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) in hun gemeente. Zij vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de groeiende overlast van de bendes aan te pakken en daarom pleit driekwart (73%) voor een verbod.

EenVandaag legde de vragenlijst voor aan de 135 burgemeesters die zijn aangesloten bij het Landelijk Strategisch Overleg voor de integrale aanpak van OMG’s. De meerderheid (71) werkte mee aan het onderzoek. De helft van de ondervraagde burgemeesters (47%) ervaart overlast van de motorbendes in hun gemeente. Volgens 44 procent is die in de afgelopen 5 jaar toegenomen.

Burgemeesters zelf bedreigd

Bedreiging en intimidatie komen het meest voor. Vaak zijn bendeleden in vol ornaat intimiderend aanwezig op openbare plekken en in de horeca. Acht van de ondervraagde burgemeesters zijn zelf bedreigd door bendeleden. Sommigen hebben hierna beveiliging gekregen.

Jos Hessels, burgemeester van de Limburgse gemeente Echt-Susteren werd bedreigd en vertelt zijn verhaal aan EenVandaag: ‘Je kunt je voornemen om heel flink te zijn. Maar je beseft het pas als het je overkomt. Wat het betekent voor jou en je gezin. Je schrikt ervan, maar het motiveert je ook om juist door te gaan.’

De aanleiding voor de bedreiging is meestal dat de burgemeesters geprobeerd hebben om de openbare orde te handhaven of dat zij publiciteit zochten voor de activiteiten van OMG’s. In het onderzoek vragen zij nadrukkelijk om geen details te publiceren omdat de voorbeelden te herkenbaar zijn en dat zij zelf of andere inwoners van de gemeente er dan mogelijk weer last mee krijgen.

Andere vormen van overlast door de motorbendes  zijn drugsoverlast, fysiek geweld en aanslagen op huizen van leden van een rivaliserende bende. Regelmatig proberen motorbendes zonder vergunning een clubhuis in te richten of gebruiken een horeca gelegenheid -tegen de zin van de eigenaar- als clubhuis.

Burgemeesters over motorbendes

Kijk en lees: 'Iedereen weet dat het niet deugt, maar ingrijpen is lastig'

Onvoldoende middelen

Volgens de ondervraagde burgemeesters is het huidige wettelijke instrumentarium op dit moment onvoldoende (52%) om de overlast door de motorbendes aan te pakken.

Volgens veel burgemeesters is er voldoende aangetoond dat motorbendes betrokken zijn bij criminele activiteiten, maar kunnen ze nauwelijks ingrijpen. Graag zouden ze daarom zien dat de OMG’s verboden worden.

Burgemeester Hessels zegt hierover:‘Ik vind zeker ook dat er een verbod moet komen. Dat zou mij enorm helpen. Zonder zo’n verbod is zo’n motorbende hetzelfde als een biljartvereniging. Terwijl er wel degelijk een heel andere gevaarzetting is. Met zo’n verbod kan ik als burgemeester veel meer maatregelen nemen.’ 

Gijs Rademaker presenteert vandaag de resultaten van het onderzoek in EenVandaag, op NPO Radio 1 en in de televisieuitzending. Ook reageert Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle en voorzitter van het Landelijk Strategisch Overleg Outlaw Motorgangs (OMG’s).  

Stijging van het aantal motorclubs

Over het onderzoek

Het online onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel. Het is door EenVandaag verspreid onder de 135 burgemeesters die te maken hebben met motorbendes in hun gemeente. Er deden 71 burgemeesters mee, dat is 53% respons.  

Het onderzoek vond plaats tussen 7 en 27 oktober 2016 en bestond uit een kwantitatief en een kwalitatief deel.  Het kwalitatieve deel bestond uit open vragen.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.