Na morgen zou Nederland zomaar één motorclub armer kunnen zijn wanneer de rechter instemt met een verbod op outlaw motorcycle gang (OMG) de Bandidos. Het zou een groot succes betekenen voor het Openbaar Ministerie dat alles op alles zet om een streep te zetten door criminele motorbendes. Door lokale bestuurders wordt reikhalzend uitgekeken naar het verbod.  

De situatie rond de motorclubs in ons land kwam op scherp te staan met de komst van de Bandidos in 2014. In het weekend van oprichting vond een aanslag plaats op de woning van Harrie R., president van de club. Kort erna volgen nog twee aanslagen op woningen, opnieuw op die van Harrie R. Ook het jaar erna is het onrustig. Er vindt een vechtpartij plaats in Sittard-Geleen waarbij geschoten wordt. Na een grote politie-actie in mei dat jaar worden bijna alle leden van chapter in Limburg gearresteerd. Ze zijn inmiddels allemaal op vrije voeten. “De meesten ontkennen betrokkenheid”, zegt advocaat Marnix van der Werf die de Bandidos bijstaat in de verbodsprocedure. 

Jusitite: OMG’s zijn crimineel

Een verbod op de Bandidos opent deuren voor het verbieden van andere criminele motorclubs. Naast een zaak tegen de Bandidos onderzoekt het Openbaar Ministerie ook een verbod op Satudarah en No Surrender. No Surrender-voorman Henk Kuipers is vorige week gearresteerd. Daarnaast lopen verschillende zaken tegen individuele leden van verschillende motorclubs. Volgens justitie maken ze zich in clubverband stelselmatig schuldig aan criminele acticiteiten als afpersing, witwassen en bedreigen. Uit onderzoek zou bovendien blijken dat 85% van de leden van de clubs een strafblad zou hebben. 

Tientallen gemeenten worstelen al tijden met de motorclubs in hun gemeente. Ze vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de overlast aan te pakken. Intimidatie en bedreiging komt het vaakst voor. Acht burgemeesters lieten EenVandaag weten zelf bedreigd te worden. “Ontoelaatbaar”, zegt burgemeester Annemarie Penn van Maastricht die namens alle Limburgse gemeenten in dit dossier pleit voor een verbod. “Het moet er komen, het liefst zo snel mogelijk.”

'Verbod is kansloos'

Advocaat van de Bandidos in deze zaak, Marnix van der Werf, denkt dat het verbod kansloos is. De advocaat betoogt dat het Openbaar Ministerie de Bandidos in heel Nederland willen aanpakken vanwege een aantal incidenten in Sittard. “Van die club speelt het zich wat ons betreft af op individueel niveau. Het geldt niet voor de hele vereniging”, aldus Van der Werf. “Stel je voor bij een voetbalclub heb je een boos bestuur en supporters die zich misdragen. Je vraagt niet het verbod van die club maar van de hele KNVB en alles wat daaronder hangt, dat zou onterecht zijn.”

Het is niet voor het eerst dat justitie een motorclub wil verbieden. Een eerdere poging, een verbod op de Hells Angels in 2009, mislukte vanwege de zogenaamde ‘toerekenbaarheid’, de vraag of je de criminele activiteiten van individuele leden kunt toerekenen aan de club. Hoogleraar openbare orde en veiligheid Jan Brouwer denkt dat Justitie dit keer wel een goede kans maakt door het verbod op pedofielenvereniging ‘Martijn’. “HIerdoor is de drempel verlaagd”, zegt de hoogleraar. Na een verbod kunnen tegoeden bevroren worden. Ook zouden de zogenaamde ‘colours’ in de ban worden gedaan.

Verbod naar Frans-Duits voorbeeld

Op het moment wordt gewerkt aan een wetswijziging die inhoudt dat de minister een vereniging kan verbieden. In Frankrijk en Duitsland werkt het al zo. “Daar is het zo, je wordt verboden door de minister en dan moet je als vereniging zelf naar de rechter om het beleid te corrigeren”, zegt hoogleraar Brouwer. De Maastrichtse burgemeester Penn is voorstander van deze wetswijziging. “Het goeie daarvan is dat je de bewijslast omdraait. Als OM, politie en burgemeesters proberen wij steeds maar te bewijzen dat het allemaal niet deugt. dan leg je de bewijslast bij de ander.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.