De rechtbank in Utrecht heeft zojuist bepaald dat motorclub Bandidos verboden is. De ‘Outlaw Motorcycle Gang’ (OMG) presenteert zich volgens de rechter met een cultuur van wetteloosheid en het geweld van Bandidos-leden brengt burgers volgens de rechter in gevaar.

De uitspraak betekent een groot succes voor het Openbaar Ministerie. Het OM heeft alles op alles gezet om criminele motorbendes te kunnen verbieden. Lokale bestuurders hebben eerder ook gepleit voor een verbod.

Het verbod op de Bandidos opent deuren voor het verbieden van andere criminele motorbendes. Op dit moment lopen er onderzoeken naar verboden op Satudarah en No Surrender.

No Surrender-kopman Henk Kuipers is vorige week gearresteerd en er lopen verschillende zaken tegen individuele leden van motorclubs. Volgens het OM maken zij zich in clubverband stelselmatig schuldig aan activiteiten als afpersing, witwassen en bedreigingen.

Tientallen gemeenten worstelen al tijden met de motorclubs in hun gemeente. Ze vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de overlast aan te pakken. Intimidatie en bedreiging komt het vaakst voor. Acht burgemeesters lieten EenVandaag weten zelf bedreigd te worden. “Ontoelaatbaar”, zegt burgemeester Annemarie Penn van Maastricht die namens alle Limburgse gemeenten in dit dossier pleit voor een verbod. “Het moet er komen, het liefst zo snel mogelijk.”

De situatie rond de motorclubs in ons land kwam op scherp te staan met de komst van de Bandidos in 2014. In het weekend van oprichting vond een aanslag plaats op de woning van Harrie R., president van de club. Kort erna volgen nog twee aanslagen op woningen, opnieuw op die van Harrie R. Ook het jaar erna is het onrustig. Er vindt een vechtpartij plaats in Sittard-Geleen waarbij geschoten wordt. Na een grote politie-actie in mei dat jaar worden bijna alle leden van chapter in Limburg gearresteerd. Ze zijn inmiddels allemaal op vrije voeten.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.