Het Openbaar Ministerie wil motorclub Bandidos verbieden via een civiel verbod. In Utrecht liggen twee verzoeken die een streep moeten zetten door de Outlaw Motorcycle Gang (OMG). Het bestaan van de Bandidos zou in strijd zijn met de openbare orde. Eerdere pogingen om een motorbende te verbieden, mislukten. 

Zo’n tien jaar geleden heeft het OM het geprobeerd met de Hells Angels maar dit mislukte. Niet aangetoond kon worden dat strafbare feiten van individuele leden in vereniging zouden zijn gepleegd. Het OM werkte twee jaar aan de nieuwe poging en denkt nu een sterke zaak te hebben. 

De basis van een nieuw verbod zou liggen in een eerdere zaak tegen pedofielenvereniging Martijn. Deze vereniging werd in 2014 definitief verboden en ontbonden omdat de club in strijd zou zijn met de openbare orde. De vereniging zou seks met kinderen verheerlijken en bagataliseren. De activiteiten van Martijn zijn schadelijk voor kinderen en staan daarom boven de vrijheid van meningsuiting, stelde de Hoge Raad. 

Bovendien zou het verbod op de Bandidos zou niet alleen gelden voor de Nederlandse tak. Ook chapters uit andere landen zijn bij een verbod niet meer welkom. Dat stelt officier van Justitie Oebele Brouwers in De Telegraaf. De Bandidos zelf zijn op de hoogte van het verbod. Advocaat van Bandido-president Harrie R., Leon van Kleef, noemt het verbod ‘onzinnig’.

In Duitsland is de motorclub Satudarah al verboden. Daarover maakte EenVandaag deze reportage.

In EenVandaag op radio & tv: hoe kansrijk zal de nieuwe poging van het OM zijn? We praten er op de radio over met Jan Brouwer, van de universiteit Groningen. En we spreken met Jon Schilder van de VU die een verbod weinig kansrijk acht. Ook gaan we langs bij Leon van Kleef, advocaat van Harrie R. In de studio spreekt verslaggever Bram de Waal over de Bandidos.

Burgemeesters: ‘Verbied motorbendes’

Nederlandse burgemeesters van tientallen gemeenten vragen al lange tijd om een verbod van motorbendes. Ze worden bedreigd en geïntimideerd. Acht burgemeesters zijn zelfs persoonlijk bedreigd door leden van een OMG.

EenVandaag maakte twee weken geleden een uitzending over de problematiek van burgemeesters waarin zij stellen het huidige instrumentarium ontoereikend te vinden. Driekwart wil daarom een verbod op de clubs: 

De burgemeesters vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de groeiende overlast van de bendes aan te pakken en daarom pleit driekwart (73%) voor een verbod.

Bandidos

Motorclub Bandidos is sinds maart 2014 actief in ons land. In hetzelfde weekend van de vestiging van het eerste chapter in Sittard volgde een aanslag op de woning van Harrie R., de president van de club. Kort erna volgen nog twee aanslagen op woningen van Bandidos, waarvan een opnieuw op het huis van R.  

Na een periode van relatieve rust volgt in mei een treffen tussen Bandidos en de Red Devils, een supportersclub van de Hells Angels. Er wordt gevochten en geschoten voor sportcafé de ‘Dug Out’ in Sittard. De zaak raakt in stroomversnelling.

Minister Ard van der Steur bezoekt de door motorclubs geplaagde provincie Limburg en belooft een verbod. Eind mei volgt een actiedag waarbij het hele Limburgse chapter wordt opgepakt, waaronder president R.. Er worden drugs en wapens gevonden. Politie en justitie zegt dat de motorclub een criminele organisatie vormt.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.