De lijst met motorbendes waar het Openbaar Ministerie een verbod voor heeft aangevraagd, groeit. Na een verbod op de Bandidos en Satudarah, moet nu ook No Surrender in de ban. De club is volgens justitie een een bedreiging voor de openbare orde. 

No Surrender is een zogenoemde ‘Outlaw Motorcycle Gang’ (OMG); een term die historisch staat voor motorrijders die zich buiten de wet plaatsen. Het OM vindt dat deze clubs een gewelddadig imago ‘cultiveren’ en dat vervolgens gebruiken om mensen te intimideren en af te persen. Het verbod is in Assen aangevraagd omdat één van de chapters in Drenthe gevestigd is.

Meerdere strafzaken tegen oud-kopstukken

Ook individuele (bestuurs-)leden van No Surrender zijn volgens het OM betrokken bij onder andere drugshandel, mishandeling, intimidaties en afpersingen. Er lopen verschillende strafrechtelijke onderzoeken naar leden. Zo zit voormalig ‘world captain' Henk Kuipers in de gevangenis voor afpersing en het leiden van een criminele organisatie. En ook No Surrender-oprichter Klaas Otto is onderwerp van een grote strafzaak. Het Openbaar Ministerie eiste in augustus tien jaar cel tegen Otto voor onder meer afpersing, bedreiging en witwassen. 

info

In de regel passen wij de initiaalregel toe bij verdachten, waardoor het Klaas O. zou zijn. Klaas Otto heeft echter zelf aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het gebruik van zijn volledige achternaam. 

KIJK & LEES OOK: 

Satudarah en Bandidos al verboden

Het is niet de eerste motorclub waar een verbod voor is gevraagd. In december 2017 werd de motorbende Bandidos verboden en ook Satudarah en Catervarius mogen niet meer bestaan. Bandidos was de eerste motorclub waarbij een verbod ook echt werd doorgevoerd. De zaak loopt nog wel in hoger beroep. 

KIJK & LEES OOK: 

Het verbod op de Bandidos eind vorig jaar, betekent een groot succes voor het OM. Eerdere pogingen om een motorclubs te verbieden mislukten. In 2009 probeerde het OM de Hells Angels te verbieden, maar dat werd niet toegekend vanwege de 'toerekenbaarheid': de vraag of je de criminele activiteiten van individuele leden kunt toerekenen aan de gehele club.

Bij de Bandidos werd eveneens beargumenteerd dat de criminele activiteiten van een persoon niet de hele motorclub konden worden aangerekend. "Ik vergelijk het met een voetbalelftal. Als de rechterspits en de doelman in het weekend in een caféruzie terechtkomen, kun je niet zeggen dat het hele elftal vechtersbazen zijn”, zei advocaat Gitte Stevens van de Bandidos destijds. Toch werd de motorbende toen wel verboden.

KIJK & LEES OOK: 

Burgemeesters willen landelijk verbod

Politietopman Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de landelijke bestrijding van motorbendes, zei in een eerdere uitzending van EenVandaag dat deze motorclubs volgens de politie een dekmantel zijn voor de georganiseerde misdaad.  

In een eerdere enquête van EenVandaag blijkt dat burgermeesters willen dat OMG's in Nederland verboden worden. Driekwart (73%) van de ondervraagde burgemeesters, die te maken hebben met motorclubs, pleit voor een verbod. Ze vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de groeiende overlast van bendes aan te pakken. 

Jos Hessels, burgemeester van de gemeente Echt-Susteren in Limburg, werd bedreigd. “Je kunt je voornemen om heel flink te zijn, maar je beseft het pas als het je overkomt. Wat het betekent voor jou en je gezin”, zei hij eerder tegen EenVandaag. “Je schrikt ervan, maar het motiveert je ook om juist door te gaan.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.