De jarenlange strijd tegen motorbendes als Satudarah en No Surrender werpt zijn vruchten af, zeggen politie en justitie in een intern rapport dat in handen is van EenVandaag. Het afgelopen jaar stopte de sterke groei van de clubs, kopstukken zijn opgepakt, tientallen leden zijn veroordeeld en clublocaties zijn gesloten.

De groei van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) lijkt te stagneren, op basis van het aantal leden dat bij de overheid in beeld is. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage op basis van cijfers van de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en gemeenten.  

Dat zou een direct gevolg zijn van de strijd die politie en justitie, samen met gemeenten en instanties zoals de belastingdienst sinds 2012 heeft ingezet.  De motorbendes zijn, zo stelt het rapport, “organisaties die zich bezig houden met ondermijnende en criminele activiteiten, waarbij de motor slechts een façade is”. 

Machtsvertoon van Hells Angels 

De strijd tegen de motorbendes is jaren geleden al ingezet. Motorbendes konden jarenlang hun gang gaan. Dat veranderde na het ongekende machtsvertoon van motorbende Hells Angels bij de begrafenis van topcrimineel Sam Klepper. 

De lijkauto met het stoffelijk overschot van topcrimineel Sam Klepper

Sinds 2012 worden de bendes en de individuele leden op allerlei fronten steeds meer vervolgd.  Politie, justitie, gemeenten, de Belastingdienst en Koninklijke Marechaussee werken nauw samen in de strijd tegen de motorbendes. Gemeenten sluiten clubhuizen, belastingdienst en FIOD pluizen naar  illegale verdiensten, het openbaar ministerie voert rechtszaken met als inzet verbieden van de clubs en leden van clubs worden oom strafrechtelijk vervolgd.

Volgens het rapport zijn belangrijke kopstukken van de Hells Angels, Satudarah en No Surrender in 2017 achter slot en grendel gezet. In totaal zijn 61 leden van criminele motorbendes veroordeeld tot celstraffen, variërend van ‘n week tot achttien jaar gevangenisstraf. Gemeenten leggen bovendien vaker gebiedsverboden. In totaal zijn afgelopen jaar 18 clublocaties gesloten. 

Verbod op Satudarah?

In 2017 wordt motorclub Bandidos civielrechtelijk verboden verklaard. Volgens het rapport bevestigt de rechter hiermee de criminele aard van dergelijke  motorclubs. Volgende week zal de rechter zich buigen over de vraag of ook Satudarah eenzelfde verbod moet krijgen. Strafrechtadvocaat Erik Thomas die Satudarah bijstaat, stoort zich aan de aanpak, die volgens hem vooral drijft op een door PR-gekweekt beeld. 

Thomas:  “Het is een soort all-out oorlog. Gesuggereerd wordt dat de barbaren aan de poort staan. Al die invallen en arrestaties, die breed worden uitgemeten in de pers, dan lijkt het al snel wat. Maar vraag is wat er onder de streep van overblijft. Dat gaat zwaar tegenvallen.”

Leden doorbreken zwijgplicht 

Volgens het rapport lukt het de politie steeds om de omerta (zwijgplicht) van OMG’s te doorbreken: ex-leden klappen tegenover de recherche uit de school over de criminele activiteiten van hun motorvrienden. 

Dat levert niet alleen bewijs op in strafzaken, ook hoopt het OM met behulp van die verklaringen rechters te overtuigen om criminele motorbendes te  verbieden. Zoals inmiddels al is gebeurd met de Bandidos, en wellicht binnenkort dus ook met Satudarah. 

Zorgen over afsplitsingen 

Toch maken politie en justitie zich nog steeds grote zorgen, zo is in het onderzoek te lezen. Vooral als het gaat om supportclubs of brotherhoods die door criminele motorbendes worden ingezet om “het vuile werk op te knappen zodat die OMG’s zelf buiten beeld kunnen blijven.” 

Het geweld dat door leden van Outlaw Motorcycle Gangs wordt toegepast is nog steeds heftig, concluderen de onderzoekers van het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC). Het gaat dan niet alleen om mishandelingen en bad standings binnen de eigen organisatie, ook politiemedewerkers, gemeenteambtenaren en journalisten worden bedreigd. 

Lees hier de volledige rapportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.