Morgen start het strafproces tegen de vier bendeleiders van Satudarah: Xanterra M., Angelo M., Paul M. en de voortvluchtige Michiel Boer. De zaak start in een tijd dat het Openbaar Ministerie de druk op motorbendes in Nederland probeert op te voeren. Nog geen twee weken geleden zorgde dat ervoor dat de motorclub Bandidos in een civiele rechtszaak verboden werd door de rechter.

Advocaat van de Satudarah-leden Erik Thomas had die uitspraak dan ook liever niet gezien. Desalniettemin ziet hij belangrijke verschillen tussen de Bandidos en Satudarah: "Bandidos is een wereldwijde organisatie met een vestiging in Nederland, waar de Satudarah juist vanuit Nederland zijn gegroeid. Ik zeg maar zo: Bandidos is import, Satudarah is export. Bandidos heeft bovendien wereldwijd een gewelddadige reputatie en Satudarah veel en veel minder."

De advocaat ziet hoe het OM en ook de politiek in Nederland naar steeds meer middelen grijpt om de motorclubs verboden te krijgen. "Je merkt dat de overheid strafrecht steeds vaker aan het vervangen is met bestuursrecht. Dat vind ik echt een kwalijke zaak. Een typische voorbeeld vind ik premier Mark Rutte, die een paar weken terug bij Jinek aan tafel de Bandidos-uitspraak een prima oordeel noemde. Een jaar of twintig geleden zou er schande van worden gesproken dat een politicus zich uitliet over een lopende zaak."

Cedric Stuyck, parketmagistraat (openbaar aanklager) in Limburg, Belgie, merkt de gevolgen van de verhoogde druk op motorclubs in Nederland. "Sinds 2014 is er een enorme groei van motorclubs in Belgiē. Voor die tijd was er een tweetal; de Outlaws en de Hells Angels. Inmiddels zijn er tientallen clubhuizen. Die groei is een duidelijk effect van de druk op de clubs in Nederland. Het is een zogeheten waterbedeffect."

Bendeoorlog

Stuyck maakt zich ernstige zorgen over die toename in motorclubs. "De aanwezigheid van die clubs gaat gepaard met veel criminaliteit en bovendien concurrentie met elkaar. Wij vrezen een bendeoorlog in de nabije toekomst. We zien nu dat ex-bendeleden, van bijvoorbeeld Hells Angels, worden geworven voor nieuwe bendes. Dat zet veel kwaad bloed bij de oude bende. We zagen nu al diverse voertuigen in de brand en handgranaten die werden gegooid."

Het liefst zou Stuck de motorbendes retour naar Nederland sturen, maar de wettelijke middelen schieten hem in Belgie tekort om bijvoorbeeld een verbod op een motorclub te eisen. "Wat we wel doen is jullie aanpak kopiëren. Ons regionale samenwerkingsorgaan - de ARIEC - is gekopieerd van de Nederlands RIEC. Dat is in Nederland heel effectief gebleken. Bovendien geeft onze justitieminister aan te onderzoeken of wij ook een soort BIBOB-wet kunnen invoeren, zoals jullie hebben. Dat zou ons veel verder kunnen helpen", aldus Cedric Stuyck.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.