'Outlaw’ motorbendes als Bandidos, Satudarah en Hells Angels moeten bij wet verboden worden in Nederland. De huidige bestuurlijke aanpak om de oprichting van nieuwe chapters te ontmoedigen is onvoldoende en daarom is snel een wetswijziging nodig.

Dat bepleiten burgemeesters in het zuiden in EenVandaag. Volgens burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal is een wettelijk verbod nodig omdat burgemeesters met de huidige bestuurlijke maatregelen onvoldoende kunnen optreden tegen de groeiende invloed van motorgangs die vertakkingen hebben met de onderwereld. Niederer is namens de Taskforce Brabant-Zeeland verantwoordelijk voor de aanpak van zogeheten outlaw motorbikers die zich volgens politie-onderzoeken inlaten met hennepteelt, mensenhandel en andere criminaliteit. EenVandaag spreekt ook met Erik Thomas, de advocaat van Satudarah. Hij vindt dat een algeheel verbod een veel te zwaar middel is. „De wet moet telkens worden aangepast na elk incident. Symboolpolitiek.” 

Invallen Bandidos

Vanochtend hielden politie en justitie in Limburg in samenwerking met Duitse en Belgische politiediensten een grootschalige actie tegen motorclubs. Meer dan 400 politiemensen vielen binnen op ruim 30 locaties. Tot nu toe zijn 20 mensen aangehouden, volgens justitie is het merendeel lid van outlaw motorcycle gang Bandidos. In Geleen werd een drugslab voor XTC-productie en een raketwerper gevonden. Op een woonwagenkamp werd nog een lab opgerold. 

Volgens bestuurder Niederer is de actie de eerste stap in de richting van een zaak waarin een verbod zal worden gevraagd voor outlaw motorbendes. Politie en justitie verzamelen bewijs om een zaak aan te spannen bij de rechter. Zoals eerder gebeurde in 2007 toen justitie voor de rechter probeerde een verbod af te dwingen tegen de Hells Angels. Die zaak liep toen stuk en de Hoge Raad oordeelde dat de Hells Angels in Harlingen niet ontbonden hoefden te worden.

Minister Van der Steur was afgelopen weekeinde in Limburg naar aanleiding van de onrust rond rivaliserende motorbendes. Hij zegde toe een bestuurlijk verbod op motorclubs te gaan onderzoeken. http://nos.nl/artikel/2037648-onderzoek-naar-wetwijziging-tegen-motorbendes.html

Vanmiddag om 15:00 geven burgemeester, politie en justitie in Limburg een persconferentie over de invallen. De zender L1 zendt dit live uit.

Radio EenVandaag

Waarom sluiten mensen zich aan bij deze clubs? We spreken met erover misdaadverslaggever Gerlof Leistra van Elsevier, die de motorclubs in Nederland al 15 jaar volgt. Ook Eric Thomas, de advocaat van motorclub Satudarah, geeft commentaar. 

Daarnaast ging onze verslaggever Harm van Attenveld op bezoek bij de motorclub Angry Birds uit Amsterdam-Noord. 

update
clock 27-05-2015 15:46

Hoofdofficier Roger Bos van het OM in Limburg maakte bekend dat het de bedoeling is de 14 aangehouden Bandidos-leden te vervolgen als criminele organisatie. Van de in totaal 20 verdachten zouden 14 actief lid zijn van de organisatie. Ze worden verdacht van internationale drugshandel, wapenbezit, afpersing, witwassen en geweld. Bij de invallen werden 5 raketwerpers, 6 automatische vuurwapens, munitie, 2 XTC-labs en gestolen auto’s gevonden.

Motorclub of motorbende?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.