Een in stukken gehakt lichaam in het kanaal, een met kogels doorzeefd lijf langs de rand van een bosweg en een zwaar toegetakeld lichaam in een vakantiewoning. West-Brabant kampt sinds enige tijd met een reeks aan lugubere afrekeningen waar voorlopig geen einde aan lijkt te komen. 

Dit jaar werden tot nu toe al 16 moorden gepleegd in de regio – een recordaantal dat de lokale politie hoofdbrekens bezorgt. Wat is er aan de hand in dit zuidelijk stukje provincie?

Hoewel het landelijk aantal moorden steevast daalt, steeg het moordaantal in de regio West-Brabant de afgelopen jaren explosief. In 2013 werden hier nog 5 mensen van het leven beroofd, in 2014 steeg dit aantal naar 12. In november 2015 staat de moordenteller inmiddels op 16. Daarvan betreft weer een opmerkelijk hoog aantal afrekeningen binnen het criminele circuit, namelijk 8.

Outlaw Motorcycle Gangs

Rienk de Groot, recherchechef van de regio Zeeland West-Brabant, noemt het opvallend dat in veel van die afrekeningen een verband is te leggen met Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's). “Bij 4 van de 8 moorden zien we betrokkenheid van motorbendes, hetzij als slachtoffer, hetzij als verdachte.”

De clubs vormen volgens De Groot machtsblokken waar criminelen zich bij aansluiten om dekking te vinden voor allerhande criminele activiteiten, en met name omvangrijke drugshandel. “De OMG’s in West-Brabant zijn No Surrender en Satudarah. We hebben gezien dat binnen die clubs meer dan tachtig procent van de leden een strafblad heeft, en meer dan dertig procent veelpleger is. Deze bendes zijn onlosmakelijk verbonden met georganiseerde criminaliteit."

Jaarlijks gaan er voor honderden miljoenen om in de Brabantse wietteelt en XTC-industrie. De belangen die hiermee gemoeid gaan zijn buitengewoon groot, en de manier waarop die belangen worden verdedigd keihard. “Waar conflicten vroeger met rede werden uitgesproken of opgelost, gebruiken criminelen nu dodelijk geweld,” constateert De Groot. “Het verstand overheerst niet langer. Dat baart ons zorgen, zeker als dat geweld plaatsvindt op de openbare weg.” Dat gebeurde in april van dit jaar nog, toen op klaarlichte dag in een Bredaas winkelcentrum de 28-jarige Rudi Schouten met een hakbijl werd belaagd en kort daarna werd doodgeschoten.

De geweldsgolf verontrust ook bestuurders in de regio, zoals burgemeester van Gilze Rijen Jan Boelhouwer. In zijn gemeente werd deze zomer nog het met kogels doorzeefde lichaam van Hugo van Houten gevonden, aan de rand van een verlaten bosweg. “Dat is dan in het buitengebied, maar als het in de gemeente zelf gebeurt kunnen daar onschuldige slachtoffers bij vallen,” voorziet Boelhouwer, die benadrukt dat de tentakels van Brabantse drugscriminelen tot ver in de burgersamenleving reiken. “Het idee dat een alleenstaande moeder een wietkwekerij op een zolder begint, is achterhaald. Burgers worden actief benaderd, profiteren van de geldstroom en raken in de tang van deze criminelen. Dat brengt de criminaliteit dichtbij, in onze huizen en op onze straten.”

Aan het zicht onttrokken

EenVandaag bezocht met de politie de plekken waar de lichamen opduiken en de criminelen hun vetes uitvechten. Een van die plaatsen is een idyllisch gelegen vakantiehuisje in buitengebied Hooge Zwaluwe, waar eerder deze maand de ontzielde lichamen van No Surrender-voorman Brian Dalfour en beroepscrimineel Muljaim Nadzak werden aangetroffen.

Het zijn plekken als deze die Brabant volgens experts een broedplek van criminaliteit maken: in de uitgestrekte polders kunnen criminelen ongestoord hun gang gaan. De Groot wijst daarbij op de gunstige ligging van dit stukje provincie – vlakbij de landsgrenzen en ingeklemd tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen, sleutelplaatsen voor onder andere cocaïnesmokkel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.