Verzakte gevels, scheuren in muren en kelders die blank staan. Meer dan 300 huizen langs het Twentse Kanaal Almelo-De Haandrik zijn fors beschadigd. De problemen begonnen na het uitbaggeren van het kanaal.

Een van de gedupeerden is Hans Foekema. Een jaar geleden kochten hij en zijn vrouw een nieuw huis in Vroomshoop, direct aan het kanaal. Toen hij een nieuwe vloer wilde laten leggen, bleek de grond maar liefst 12 centimeter verzakt.

'Alsof ik op de camping woon'

"Het is een grote ellende. We leven al een jaar in onze slaapkamer. We eten 's avonds alsof we op de camping zijn, met het bord op schoot. Mijn vrouw raakt overspannen en ik ben ook moedeloos", zegt Hans.

Toen hij zijn huis kocht, leek er nog niets aan te hand. Maar toen Hans zijn vloer verving, bleek de grond met wel 12 centimeter verzakt. Sindsdien leeft hij in een bouwput. De oorzaak lijkt het baggeren te zijn van het kanaal waar zijn huis aan staat.

Ondertussen kregen hij en zijn vrouw het advies van de provincie Overijssel om geen nieuwe vloer te laten leggen totdat onderzoek heeft uitgewezen wat alle verzakkingen in het gebied heeft veroorzaakt.

'Schade door werkzaamheden'

Maar voor de bewoners die langs het kanaal wonen is de oorzaak wel duidelijk. "De problemen zijn begonnen sinds de provincie is begonnen met het uitdiepen van het kanaal, in 2010", vertelt Douwe Bouma. Hij richtte de stichting 'Kant Nog Wal' op, die schademelders in het gebied bijstaat.

De provincie Overijssel besloot in 2009 dat het kanaal uitgediept moest worden om het bevaarbaar te maken voor zwaardere schepen tot wel 700 ton. Die moeten kunnen varen door het Kanaal Almelo-De Haandrik. Om het kanaal hiervoor geschikt te maken werd het uitgediept. Vermoedelijk is door de werkzaamheden veel slib en klei van de bodem verdwenen, waardoor kanaalwater nu weglekt en huizen verzakken.

Zo kunnen de werkzaamheden schade aan de omliggende huizen hebben veroorzaakt

Ingenieursbureau waarschuwde al voor risico's

Bouma: "Als je een badkuip hebt en je haalt de stop eruit dan heb je een klein lek. Hier is het kanaal in de volle breedte uitgebaggerd. Dat is alsof je niet alleen de stop eruit haalt, maar de hele bodem."

En dus vinden veel bewoners dat de provincie Overijssel verantwoordelijk is en voor de schade moet opdraaien. Zeker omdat de provincie in 2010 al gewaarschuwd was door ingenieursbureau Royal Haskoning over de risico's van de werkzaamheden. In een bouwkundig rapport staat: "Ter plaatse van bewoning direct langs het kanaal zijn mogelijk negatieve effecten (o.a. water in de kruipruimtes) niet uit te sluiten."

'Wachten onafhankelijk onderzoek af'

Maar de provincie wil niet uitbetalen tot een onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen wat de oorzaak van de verzakkingen is, vertelt verantwoordelijk gedeputeerde Bert Boerman. "We houden er rekening mee dat de provincie wellicht schade heeft veroorzaakt. Daarvoor hebben we een potje gereserveerd. Maar het onafhankelijk onderzoek is maatgevend."

Dat onderzoek laat al lange tijd op zich wachten: "Het wordt iedere keer verschoven. Eerst zou het november zijn, toen december, toen februari en nu eind maart. En wat wat horen we dan? Dat is nog onbekend", vertelt Hans.

Kanaal Almelo - De Haandrik
Bron: EenVandaag
Het inmiddels beruchte Kanaal Almelo-De Haandrik.

'Huis mag van mij wegdrijven in het kanaal'

In de tussentijd kreeg hij geen enkele hulp van de provincie: "Het enige wat ze zeggen is 'we weten ervan, heel vervelend voor u'. Daar koop ik geen brood voor." Hij heeft veel spijt van het kopen van het huis: "De buurt is heel leuk, maar het huis mag van mij wegdrijven in het kanaal."

De provincie laat aan EenVandaag weten haar best te doen om een vervangende woonruimte voor Hans te vinden, zoals ze eerder al voor twee andere gezinnen in het gebied deden. Op 30 maart wordt het onafhankelijk onderzoek gepresenteerd. Dan wordt duidelijk of de provincie aansprakelijk is voor de schade aan de woningen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.