Beruchte motorclubs als Bandidos, Satudarah, Hells Angels en andere outlaw motorgangs kunnen de komende tijd rekenen op nieuwe invallen en acties. De politie wil een grote schoonmaak houden in de wereld van deze motorclubs die volgens de politie een dekmantel zijn voor de georganiseerde misdaad. Dat zegt politietopman Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de landelijke bestrijding van motorbendes, in EenVandaag.

„Dit soort onderzoeken en acties zullen wij blijven doen, op ook de schaal zoals in Limburg. Het grote plan erachter is dat dit soort motorclubs niet onaantastbaar in Nederland kunnen opereren.

En dat ze weten dat we ze volgen. Deze gangs denken dat ze buiten de wet staan. Dat is dus niet zo.”

Onaantastbaar

Miltenburg vertelt in een interview met EenVandaag over de strategie van de politie die de ‚outlaw motorcycle gangs’ hoog bovenaan de lijst heeft staan.

Hij reageert op de grootschalige operatie van de politie in Limburg gisteren tegen de Bandidos. Daarbij werden raketwerpers, automatische vuurwapens, tientallen pistolen, druglabs en grondstoffen voor XTC-productie aangetroffen. 

Veertien Bandidos-leden zijn opgepakt, volgens justitie verantwoordelijk voor drugshandel, witwassen, afpersing, wapenbezit en geweld. De actie, maandenlang in het diepste geheim voorbereid, is een opmaat naar een verbod van de outlaw motorbendes, zegt Miltenburg.

„De strategie is om te kijken naar individuele leden, maar ook naar de groep en een civiel verbod. Ik denk dat er veel materiaal is om dat onderzoek te starten. Wanneer motorclubs zich op deze manier manifesteren helpt het zeker als we ze kunnen verbieden.”

Bandidos bekende criminelen

Het onderzoek tegen de Bandidos liep al bijna een jaar en richt zich volgens Miltenburg op criminelen die al veel langer bekend zijn uit het milieu. „Er wordt steeds gezegd, de Bandidos kwamen naar Nederland. Maar het zijn criminelen die al langer in Limburg waren die zich bij Bandidos aansloten. Daarom hebben we gelijk een onderzoek gestart.” 

Dat onderzoek was er ook op gericht om de onrust die ontstond tussen clubs onderling in de gaten te houden.

‚Veelkoppig monster’

De politie richt zich niet alleen op de Bandidos, zegt Miltenburg. Er lopen meerdere grote recherche onderzoeken tegen verschillende motorgangs. En ook gemeenten treden sinds een jaar actiever op tegen de verenigingen. Afgelopen jaar werden 80 clubhuizen gesloten.

Miltenburg maakt zich zorgen over de aanhoudende groei en invloed van de outlaw motorbendes. Dat zijn er inmiddels ruim 1800. Tussen 2009 en 2014 vervijfvoudigde het aantal chapters van de vijf grootste OMG’s, en kwamen er drie internationaal opererende gangs bij.

„Het is een zorgelijke ontwikkeling als je ziet hoe groot die groep is. Het lijkt een jongensclub, met een kopman die slaapt in een pyjama met clubkleuren. Maar ik zie ook dat als je ze verlaat je bedreigd wordt en financieel uitgekleed.

Het is een veelkoppig monster waar je goed naar moet kijken om aan te kunnen pakken.”

Miltenburg wijst erop dat de motorbendes waartegen politie en justitie zich richten, een centrale spil vormen in de georganiseerde criminaliteit. Opvallend veel kopstukken uit de onderwereld zijn lid of hebben banden met een MC. 

„Het zijn ontmoetingsplaatsen. Een goed netwerk om tot criminele deals te komen. Die clubs bieden status, maar ook een logistiek netwerk om handel te doen, binnen een 

groep van mensen die zwijgen.” Over de opsporingsmethoden om door te dringen tot deze netwerken wil Miltenburg weinig kwijt. Infiltratie is een van de methoden maar op welke wijze dat wordt ingezet wil de politiechef niet toelichten.