De Nederlandse burgemeester Hoes en zijn Belgische ambtsgenoot Terwingen van Maasmechelen pleiten voor een Europese aanpak van de motorbendes. Informatieuitwisseling over mogelijke risico’s moet veel beter. De burgervaders zien de zogenaamde 1%-clubs als gezamenlijk probleem die een gezamenlijke aanpak vereist.

Afgelopen week haalden verschillende incidenten met motorbendes de publiciteit. In Kerkrade is een pand van de Hells Angels gesloten nadat de spanning tussen de motorclub en de rivaliserende Bandidos verder opliepen. Leden van de Bandidos zouden zich ophouden in de buurt van het pand. Om escalatie te voorkomen besloot burgemeester Som het pand voor drie maanden te sluiten. Hieropvolgend werd bekend dat Som inmiddels 24/7 beveiliging nodig heeft nadat hij ernstig is bedreigd, waarschijnlijk door leden motorclubleden.

In Maasmechelen, op krap een half uur rijden van Kerkrade, was men niet op de hoogte van de gebeurtenissen en ernst van de situatie rond burgemeester Som. Via de krant heeft hij moeten vernemen dat zijn Nederlandse ambtsgenoot beveiligd wordt. Burgemeester Hoes, verantwoordelijk voor het beleid van de motorclubs, stelt ook dat informatie-uitwisseling veel beter moet. 

De gouverneur van Limburg, Theo Bovens, maakt zich zorgen over de intimidate van burgemeesters. Dit zegt hij in een reactie op de gebeurtenissen aan EenVandaag. “Het is een gegeven dat deze beroepsgroep wel vaker te maken krijgt met dreigementen. Maar als de mensen die dreigementen uiten tot een groep behoren waarvan je weet waartoe ze in staat is, dan komt dat extra bedreigend over. Dat maakt een burgemeester kwetsbaar en dat mogen we als samenleving niet accepteren.”

Een jaar onrust in Limburg

Er is al zeker een jaar onrust rond de motorclubs in Limburg. In maart 2014 maakte motorclub Bandidos bekend zich in Nederland te vestigen, het eerste chapter openden zij in Sittard. Nog hetzelfde weekend is een aanslag gepleegd op de woning van de president van de club, Harrie Ramakers. Nog geen week later volgt nog een aanslag. Bij beide gebeurtenissen raakt niemand gewond. Nog altijd is niet opgehelderd wie er achter de aanslag zit. Na de aanslag op de woning in Nieuwstadt volgt nog een explosie in een woonhuis van een Bandidos-lid in Susteren en een poging tot brandstichting in een cafe in Echt.

Na een periode van relatieve rust, volgen deze maand opnieuw incidenten rond de clubs. In Sittard gaan de Red Devils (supportersclub Hells Angels) en de Bandidos met elkaar op de vuist. Er vallen drie licht gewonden. Hierna volgens de gebeurtenissen in Kerkrade elkaar snel op. Ook worden deze week opnieuw Bandidos-leden gearresteerd in Oirsbeek. 

Advocaat Bandidos: motorclubs onnodig beschadigd

Advocaat Gitte Stevens staat de Bandidos bij. Ze is van mening dat de motorclubs onnodig beschadigd worden. Incidenten zouden aangegrepen worden om te laten zien dat de clubs écht gevaarlijk zijn. Ook heeft zij grote vraagtekens bij de werkelijke reden van de arrestatie van twee van haar cliënten, de Bandidos die werden opgepakt in Oirsbeek eerder deze week. Zij werden na drie uur weer vrijgelaten.  

De politie heeft deze personen een dag voor de arrestatie bezocht en hen gewaarschuwd voor een ophande zijnde aanslag op hen persoonlijk. Dat de politie een dag daarna een doorzoeking doet op basis van ‘verboden wapenbezit’ vindt zij op zijn minst twijfelachtig. “Had men gehoopt dat de leden zich vanwege de “waarschuwing” zouden bewapenen? Had men op deze oneigenlijke wijze een argument voor een verbod op MC’s willen forceren?” vraagt Stevens zich af. Zij benadrukt dat de leden van de Bandidos geen activiteiten verrichten die een verbod noodzakelijk zouden maken. “Nogmaals wijs ik er op dat in Nederland vrijheid van vereniging en vergadering bestaat, een grondbeginsel van de democratische rechtstaat.”

Wat moet er gebeuren om de rust terug te laten keren? Vanavond in EenVandaag burgemeester Hoes van Maastricht die het woord neemt namens de 33 gemeenten in zijn provincie en de Belgische burgemeester Raf Terwingen die over dit thema gisteren het Belgische parlement nog toesprak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.