Nederland is het eerste land waar de Hells Angels verboden worden. Maar hoe wordt zo'n verbod gehandhaafd? Vriend en vijand zijn het er over eens dat dat nog wel eens moeilijk kan worden.

Volgens de Utrechtse rechter heerst er een geweldscultuur bij de Hells Angels, die zelfs de rechtsstaat ondermijnt. Daarmee wordt het Openbaar Ministerie in het gelijk gesteld. In Duitsland waren tot nu toe wel onderdelen van de Hells Angels verboden, maar nog nergens ter wereld is de motorclub in z'n geheel verboden. De Hells Angels worden regelmatig door de politie in verband gebracht met intimidatie, afpersing, brandstichting en zelfs moord.

'Voor de bühne'

De Roermondse advocate Gitte Stevens stond regelmatig leden van motorclubs bij als geprobeerd werd dit soort organisaties te verbieden. Stevens: "Het waren altijd zeer plezierige cliënten. Ik heb er geen last mee."

Wat betreft Stevens is de uitspraak vooral voor de bühne. Volgens haar staat de uitspraak op gespannen voet met het recht op vereniging: "Er gebeurt hier iets in strijd met de grondrecht."

'Verbod is uitstekend'

Voor Elsevier-misdaadjournalist Gerlof Leistra is het verbod van de Hells Angels logisch en terecht. "Er viel niet aan te ontkomen. Het is uitstekend dat dit verboden wordt. Eerder gebeurde het bij Bandidos en Satudarah en straks volgt No Surrender."

De wereldwijde structuur van de Hells Angels doen Leistra denken aan een strak geleid leger. "Ik ben bij begrafenissen geweest die door Angels van over de hele wereld bezocht worden. Je weet dat als je met één ruzie hebt, je met iedereen ruzie hebt. Er gebeurt weinig tot niets in de club waar de sergeants at arms niets van weet." De sergeant at arms is verantwoordelijk voor de discipline binnen de Hells Angels.

Lees ook

Handhaving

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en advocate Gitte Stevens zijn het wel eens dat de handhaving van dit verbod lastig zal worden. Stevens: "De handhaving wordt een ramp. Jacks mogen ze niet dragen, maar mogen ze dan niet meer op een motor rijden? Mogen ze dan niet meer bij vrienden komen?"

Leistra onderschrijft dat een het aanpakken van motorbendes in Nederland nog geen onverdeeld succes is geweest: "Een oud-voorman van de Hell's Angels heeft onlangs in de gevangenis een nieuwe motorclub opgericht, MC Hardliners. Ook Satudarah heeft met een iets andere naam al weer voet aan de grond."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.