Vier op de tien ouders laten hun kind liever niet testen op corona. Ze vinden zo'n test naar of onnodig. Hierdoor missen kinderen soms meer schooldagen dan noodzakelijk is. "De keus is aan de ouders, maar het is soms wel lastig."

Tussen 15 en 18 maart is aan 1.546 ouders uit het EenVandaag Opiniepanel gevraagd of zij hun kind(eren) op de basisschool een coronatest willen laten doen wanneer een klasgenootje besmet blijkt. Vijf van de tien (50 procent) willen hun kind zeker of waarschijnlijk wel laten testen. Een deel heeft dit in de afgelopen weken ook al gedaan. Vier van de tien ondervraagde ouders (43 procent) zeggen hun zoon of dochter niet of waarschijnlijk niet te laten testen. 6 procent weet het nog niet.

Pijnlijk en ingrijpend

De ouders die negatief staan tegenover testen, vinden een coronatest te ingrijpend en te pijnlijk voor hun kroost. Dit geldt het sterkst als het om jonge kinderen gaat. Een ouder zegt in het onderzoek: "Kinderen zijn te jong en te gevoelig. We weten niet wat voor mentale gevolgen zo'n test heeft. Voor volwassenen is die al pijnlijk, laat staan voor kinderen."

Vaak zeggen ze erbij dat kinderen het al zwaar genoeg hebben met alle regels in coronatijd, en willen ze hen niet nog meer belasten. Zeker als ze geen klachten hebben zien ze het nut van een coronatest niet in. Deze ouders zeggen dat ze er de voorkeur aan geven om hun kind in zo'n geval 10 dagen thuis te houden.

10 dagen thuis

Ook Ouassima uit Tilburg liet haar twee zoons op de basisschool niet testen toen hun klassen in quarantaine moesten. "Ze mochten zelf de keuze maken, maar vonden het te eng. Dat komt ook door verhalen die ze van andere kinderen op school hebben gehoord."

"Kinderen moeten zo min mogelijk meekrijgen van de pandemie", vindt Mohamed uit Tilburg. Zijn twee kinderen op de basisschool zijn nog niet naar huis gestuurd omdat een klasgenootje besmet was, maar als dat gebeurt dan houdt Mohamed zijn kinderen liever 10 dagen thuis dan ze te laten testen. "Dat draaien in de neus en keel is echt verschrikkelijk."

Lees ook

'Niet erger dan de tandarts'

Voor de ouders die wel bereid zijn om te testen, geldt dat ze het belangrijk vinden dat hun kind snel weer lessen op school kan volgen. Ook vinden ze het als ouders prettig om hun kinderen niet weer hele dagen thuis te hebben. Bovendien willen ze zelf ook zo snel mogelijk zekerheid of hun kind corona heeft of niet, zodat ze passende maatregelen kunnen nemen.

Veel van deze ouders denken dat hun kind de test wel aankan: "Ach, mijn dochter gaat ook naar de tandarts. Veel erger kan het niet zijn, toch?"

Leraren in spagaat

"Ouders zijn vrij om zelf de keuze te maken of ze hun kind willen laten testen of niet", zegt Patricia Wijngaarden, directeur van basisschool De Heliotroop in Almere. Op haar school kiest ongeveer de helft van de ouders ervoor om dat niet te doen. "Je wilt er geen druk op leggen, maar het heeft wel consequenties. Hun kinderen missen daardoor meer schooldagen."

Op De Heliotroop moesten er al drie klassen in quarantaine. "Als ouders hun kind niet laten testen duurt dat 10 dagen in plaats van 5 en dat is lastig. Leerkrachten komen dan in een spagaat, omdat ze voor de groep staan en tegelijkertijd thuisonderwijs moeten geven", zegt Wijngaarden.

Lees ook

Liever sabbelwat of ademtest

De basisschooldirecteur denkt dat ouders vooral opzien tegen een test, omdat ze het een eng idee vinden voor hun kind. En zo blijkt dus inderdaad het geval. Daarbij is het met name de PCR-test die bij veel ouders gevoelig ligt. De ouders uit het EenVandaag Opiniepanel staan positiever tegenover 'kindvriendelijke' alternatieven als de ademtest en de sabbelwat.

Tweederde van de ondervraagde ouders geeft in het onderzoek aan dat ze een ademtest (68 procent) of een coronatest met een watje in de mond (63 procent) zeker of waarschijnlijk wel zouden doen. "Dat zou ik eerder overwegen", zegt een twijfelende ouder. "Blazen of op een watje sabbelen lijkt me een stuk prettiger dan een stokje diep in je neus." In mindere mate geldt dit ook voor de 'korte stokjestest', waarbij het wattenstaafje minder diep de neus in gaat. Hiermee zegt 57 procent bereid te zijn tot een test voor hun kind, een derde (36 procent) ziet dit alternatief niet zitten.

Een 'kindvriendelijke' coronatest

Ook Ouassima en Mohamed voelen zich meer gerust bij een ander soort test. "Toen mijn kinderen in quarantaine moesten, hebben we een speekseltest gekocht bij een speciaal bedrijf en dat beviel goed", vertelt Ouassima.

"De test is heel betrouwbaar en de kinderen vonden het niet eng." Ook Mohamed zegt dat hij openstaat voor een 'kindvriendelijke' test.

Kindvriendelijke teststraten

Toch zijn twijfels over de PCR-test volgens de GGD niet nodig. Een woordvoerder zegt dat de test over het algemeen prima werkt, ook bij basisschoolkinderen. De meeste kinderen zeggen volgens haar dat het hartstikke meeviel.

Om de testbereidheid te verhogen lopen er landelijk pilots met verschillende testmethoden en zijn de teststraten kindvriendelijker gemaakt.

Testen gaat goed

En dat heeft effect, meent jeugdarts bij de GGD Ivo Beutick. Zo ziet hij dat het in Apeldoorn 'heel goed gaat'. "Maar ook in Nederland gaat het heel goed", zegt hij. De aanvankelijke twijfel bij het testen van kinderen ziet hij dan ook afnemen.

"De testbereidheid, want daar gaat het om, die is ongelooflijk toegenomen. Als je kijkt naar 5 a 6 weken geleden, toen werden er per dag 9000 kinderen getest, nu zitten we op de 109.000 kinderen. Dat is dus twaalf keer zoveel! En vorige week waren 23 procent van alle testen kinderen."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.