Bij een uitbraak op een Amsterdamse basisschool greep het coronavirus hard om zich heen en besmette ook de jongste leerlingen. Met het regelmatig testen van docenten zou volgens kinderarts Patricia Bruijning zo'n uitbraak eerder kunnen worden gestopt.

De Basisschool Oostelijke Eilanden was nog geen anderhalve week open, toen een van de juffen in een kleuterklas positief werd getest. De betreffende kleuters en hun ouders, broertjes en zusjes gingen direct in quarantaine. Veel ouders lieten hun kroost testen bij de GGD.

Grote uitbraak

Intussen zijn we een week verder en zijn er, voor zover ze weten, 50 leerlingen van de school en dertien docenten besmet, onder wie de directeur van de school. Daarnaast zijn in meerdere gezinnen besmettingen ontstaan en blijken kinderen ook in hun besmettelijke periode naar de noodopvang van de BSO te zijn geweest. Bestuurder Herbert de Bruijne: 'Ook wij waren heel verbaasd dat het door die kleuterklas zo rond is gegaan. Het maakt ook leerkrachten wat huiveriger, want kinderen van die leeftijd houd je niet op anderhalve meter afstand van elkaar."

Ruben kreeg corona en stak zijn zussen en moeder aan, maar hij zit er niet mee: hij kan de hele dag filmpjes kijken

"Dit is een grote uitbraak", zegt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van UMC Utrecht. Ze doet al langer onderzoek naar de verspreiding van corona onder kinderen. "Het beleid voor jonge kinderen is kort geleden aangepast. Dus we vinden meer, want we testen ook meer op kinderen."

Van leerkracht op leerling of andersom?

Het is onmogelijk om precies de bron van de besmettingen te achterhalen. Wel is duidelijk dat de uitbraak op de school in de kleuterklassen is begonnen. "Bijna altijd is het zo dat een leerkracht de leerlingen besmet en niet andersom", zegt Bruijning. "Hier hebben de kinderen het vervolgens meegenomen en families besmet."

Onlangs bleek na grootschalig onderzoek in de gemeente Lansingerland dat kinderen de Britse variant van het virus iets sneller kunnen doorgeven. Zou dat ook hier het geval kunnen zijn? "Het zou me hoogst verbazen als dit niet de Britse variant is", zegt Bruijning. "Omdat we daarvan weten dat het gemakkelijke wordt doorgegeven."

Op deze school raakte in een week tientallen kinderen besmet met corona

Inmiddels is bekend dat er meerdere monsters zijn onderzocht door het RIVM en dat de Britse variant inderdaad is aangetroffen. De GGD heeft geconstateerd dat er de laatste dagen geen besmettingen zijn bijgekomen die ze niet kon verklaren. Daarom zou de school volgende week weer veilig open kunnen. Maar voor alle zekerheid wacht de school nog een paar dagen langer met open gaan.

Lees ook

Sneltesten

Afgelopen november hield Bruijning in Nieuwsuur al een pleidooi om sneltesten in te zetten op scholen. Maar dat is nog altijd niet geregeld. "Zo'n uitbraak laat zien dat met heel veel testen je ook heel veel vindt. Dus is het zaak dat je veel test."

Ze vindt dat er ook preventief moet worden getest. "Ja, als een leerkracht zich twee keer per week preventief zou testen dan had je ze al opgepikt voordat ze de hele klas hadden kunnen besmetten." Volgens Herbert de Bruijne zou het gros van de leraren daartoe zeker bereid zijn. "Maar nog belangrijker vind ik dat ze snel gevaccineerd worden. Ik weet dat er genoeg beroepsgroepen zijn die graag voorrang zouden willen, maar het is in mijn ogen de enige manier om te garanderen dat het onderwijs open blijft."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.