Iedereen die klachten heeft kan zich nu laten testen op corona. Tot nu toe was dat alleen weggelegd voor bepaalde beroepsgroepen, zoals zorgmedewerkers en leraren, vanwege een tekort aan testen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vanochtend een speciaal telefoonnummer bekend gemaakt: 0800-1202. Door te bellen kan een afspraak gemaakt worden voor de volgende dag. De test stelt vast of je corona hebt, niet of je antistoffen hebt aangemaakt en het virus dus al gehad hebt.

Lees ook

Testen is belangrijk

Steven Thijsen, arts-microbioloog in het Diakonessenhuis in Utrecht en lid van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK), benadrukt het belang van testen. Ook bij milde klachten: "Het is echt een onderdeel van het beleid om de vrijheid weer terug te krijgen. Als je klachten hebt moet iedereen de verantwoordelijkheid nemen om zich te laten testen."

"Ik zie dit als een heel mooi moment. We hebben hier heel hard aan gewerkt en het is essentieel onderdeel, nu we versoepeling van de maatregelen krijgen. Er komt een tweede piek aan en nu kunnen we vinger aan de pols houden en waar nodig de maatregelen aanscherpen als we iets kunnen zien aankomen", legt Thijssen uit.

info

Hoe werkt het?

Als mensen naar 0800-1202 bellen worden ze door de GGD naar een teststraat in de buurt verwezen. Vanuit de auto kun je dan de test laten doen. Die wordt opgestuurd naar een laboratorium en binnen 48 uur, maar vaak al na een dag, is het resultaat bekend. Als je positief getest bent start de GGD een bron- en contactonderzoek.

Verkoudheid? 'Testen!'

Stel je wordt morgenochtend wakker met een verkoudheid. Moet je dan meteen bellen? "Ja", zegt Thijsen. "Waar de grens ligt, moeten we met z'n allen gaan uitvinden. Als je hooikoorts hebt, kun je je af vragen of je meteen moet bellen, maar als die klachten veranderen en je hebt het idee dat er een luchtweginfectie aankomt, dan moet je gewoon bellen", vertelt Thijsen. Het is volgens hem echt het voorkomen van de tweede golf van besmettingen.

Thijsen kan zich goed voorstellen dat het voor mensen heel veel betekent als ze echt te horen krijgen dat ze corona hebben. "Maar het is echt essentieel. We hebben gezien wat het voor de ziekenhuizen heeft gedaan. Je doet dit niet voor jezelf, maar ook voor anderen. Denk niet: ik heb een belangrijke vergadering, of ik moet ergens naartoe. Maar we kunnen dit nog een keer, het is essentieel."

'Even' 17 miljoen mensen testen op corona: waarom het moeilijker is dan het lijkt - uitlegvideo

De ene sneltest voor het coronavirus na de andere lijkt de laatste tijd uit de grond te schieten. Waarom is het dan toch zo lastig om heel Nederland op het virus te testen? Verslaggever Tom van't Einde legt het je in deze video uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.